61.3% от участниците в допитването казаха "не" на плана за реформи, предложен от кредиторите на Гърция - ЕС,ЕЦБ и МВФ.

Ципрас е разговарял по телефона с Меркел и се е съгласил да представи предложение на Гърция за постигането на споразумение за финансова помощ на утрешната среща на върха на ЕС, съобщи гръцки правителствен представител, цитиран от Ройтерс и БТА.

Представителят, който говори при условие за запазване на анонимност, не каза повече подробности за разговора, който се състоя ден след референдума, на който гърците отговориха с "не" на предложенията на международните кредитори на страната.

Ципрас е обсъдил днес по телефона и с Владимир Путин резултатите от референдума в Гърция. Разговорът се е състоял по инициатива на гръцката страна, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Двамата ръководители са разисквали и някои въпроси на по-нататъшното развитие на руско-гръцкото сътрудничество. Путин е изразил подкрепа за народа на Гърция при преодоляването на трудностите, пред които е изправена страната, посочва Кремъл.

От своя страна Ципрас е уверил Путин, че Атина продължава диалога с кредиторите и го е информирал за ситуацята в страната, заяви по-късно помощникът на руския държавен глава Юрий Ушаков. 

Ципрас е говорил по телефона и с президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, информира Франс прес. Подробности обаче не се съобщават.

От своя страна президентът на Гърция Прокопис Павлопулос е имал телефонен разговор по обяд с френския си колега Франсоа Оланд. Тези разговори са се състояли по време на почивка от заседанието на ръководителите на всички гръцки партии, свикано от Ципрас под егидата на Павлопулос.

Оланд ще се срещне тази вечер в Париж с Меркел, за да обсъдят последиците от гръцкия референдум. Във вторник ще се проведе извънредно заседание на лидерите на страните от еврозоната.

Междувременно гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, който днес подаде оставка, потвърди, че ръководителят на гръцкия екип за преговори с кредиторите Евклидис Цакалотос най-вероятно ще поеме поста.

"Аз си тръгвам и ще ви видим утре заедно с г-н Цакалотос", каза Варуфакис на репортерите, напускайки финансовото министерство.

Попитан дали Цакалотос ще бъде новият финансов министър, Варуфакис каза:

"Надявам се".