Това стана по време на среща на германския канцлер Ангела Меркел с британския й колега Дейвид Камерън в Берлин. Тя обаче отхвърли идеята му за генерална промяна на договорите от ЕС.

Британският премиер Дайвид Камерън разговаря днес с германския канцлер Ангела Меркел като първи свой домакин в началото на голяма европейска обиколка, по време на която той ще се опита да убеди страните-членки в необходимостта от промяна на договорите от ЕС.

На обща пресконференция в Берлин след разговор с Камерън Меркел отново потвърди желанието си Великобритания да остане член на съюза. Тя обаче добави, че британският народ е този, който трябва да вземе това решение.

"Там, където има желание, има и начин това да бъде постигнато. Ще участвам конструктивно в дискусиите за реформиране на ЕС. Искам да намерим решение", каза Меркел. Канцлерът не изключи възможността за промени на европейските договори, които иска Великобритания, отбелязва Франс прес.

Ангела Меркел обаче припомни, че първо трябва да се обсъдят в детайли желаните от Лондон реформи, после да се види какви последици ще имат те за европейските институции. Накрая канцлерът каза: "Когато човек е убеден в една идея, не можем да твърдим, че евентуална промяна на договорите е нещо абсолютно невъзможно".

Меркел и Камерън не отговориха на въпросите на журналисти дали промените на европейските договори могат да бъдат направени преди Великобритания да организира референдума за членството си в ЕС, отбелязва Ройтерс.

Двамата лидери само увериха журналистите, че според тях много бързо ще намерят обща позиция за реформите, допълва ДПА.

Меркел се съгласи, че движението на работна ръка в ЕС трябва да бъде регулирано, най-вече що се отнася до възможността да се ползват услугите на социалните каси.

"Може би ще бъде в интерес на Германия да променим правилата, които доведоха до злоупотреби със социалната система от мигранти в ЕС", каза Меркел, цитирана от ДПА.

Премиерът посочи, че е информирал Меркел за британските притеснения от по-силна европейска интеграция, посочва ДПА.

Камерън е подчертал пред Меркел, че другите му цели като премиер са да се постигне справедлива конкуренция между страните от еврозоната и страните извън нея, и да успокои тревогите на британците във връзка с имиграцията и злоупотребите със системата на социалните грижи.

"Ние сме двама десноцентристки лидери и имаме сходно виждане по много въпроси", каза Камерън.

Той изрази оптимизъм, че ЕС ще бъде гъвкав, когато един от членовете му има проблем, който трябва да бъде решен. "ЕС е в по-добро положение с Великобритания като негов член", каза Камерън.

Великобритания ще проведе референдум за членството си в ЕС през 2017 г. и дотогава Камерън се надява да се пребори за нови отстъпки за страната си.
Най-болезнен е проблемът с имигрантите от ЕС, които заемат работни места във Великобритания.