"Летните вируси не са характерни само за България, а за всички страни, особено в южната част на Европа. Впечатлението за някакво струпване на вируси по морето не е съвсем точно. То се налага на базата на това, че там са концентрирани голям брой хора, иначе тези заболявания ги има и във вътрешността на България", категоричен бе д-р Кунчев пред БГНЕС.

Според него, обаче, ако се спазват правилата за лична хигиена, ползва се минерална вода и се подбират източниците на хранене, няма причина за безпокойство за почивката ни по Черноморието.

Специалистът поясни, че в момента се наблюдава обичайното сезонно увеличаване на заболеваемостта от летни вируси. Има известен ръст в сравнение с миналата година, но той не е съществен.

По-интересен, според д-р Кунчев, е съставът на заболяванията, които формират тази голяма заболеваемост, като най-разпространени са вирусните инфекции, предизвикани от една голяма ентеровирусна група, в която има много голям брой най-различни видове вируси, които обаче поради начина си на предаване и процес на заболяването, което предизвикват, са сходни един с друг.

Голямата част от тях се предават преди всичко по фекално-орален път, което значи, че водещият механизъм е храна, вода, ръце или замърсени съдове.

Трябва да погълнем определено количество вируси, за да предизвикаме заболяване и да се разболеем, посочи д-р Кунчев. Това е така, тъй като с няколко десетки или стотин вируса няма как да се разболеем, защото човешкият организъм е устроен така, че с определена доза имунитет се справя и заболяване не възниква.

"Водещото е да спазваме лична хигиена, измиване на ръцете, винаги след посещаване на тоалетна и преди ядене, особено, ако сме навън. Важно е и обществената хигиена, защото ако консумирате замърсена вода или храна, където и да е в обществен обект, пак може да се получи заразяване", изтъкна д-р Ангел Кунчев.

При тези вируси практиката показва, че хората страдат от дразнене, хрема, кашлица, повишена температура и отпадналост, които отшумяват до 2-3 дни. Затова и много от болните не търсят лекарска помощ.

Съветът на специалиста обаче, е когато се отнася до деца до 5-6 години или хора с хронични заболявания, да бъдем по-внимателни.