Това заяви евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки по повод спора между двете държави за името на Македония.

Според него за Гърция въпросът не е за името на Македония.

"Това е тяхната маска, тяхната битка срещу Македония, за да не се отваря въпроса за състава на населението в, както го наричаме ние, българите - Беломорието", каза Джамбазки, цитиран от БНР.

Той допълни, че най-големият политически успех за България ще е между Охрид и Черно море да няма граница.

"Нашата лична политическа задача ще бъде изпълнена, когато бъде демонтирана границата на Деве баир. Подписването на договора за приятелство с Македония взриви антибългарската теза на македонизма - като антибългарска, пробелградска доктрина", изтъкна евродепутатът.

Преди два дни президентът Румен Радев, който беше на посещение в Скопие по покана на своя колега Георге Иванов, коментира:

"За нас е важно бъдещото име в резултат на тези преговори да не съдържа географски определители, които от своя страна да съдържат части от територията на Република България. Аз вярвам, че ще се намери разумно решение, което да удовлетворява всички страни".

През януари специалният пратеник в спора за името на Македония Матю Нимиц предложил пет варианта, тъй като Гърция не признава съседката ни да се казва Република Македония - Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие). Версиите им на латиница включват изписването на "Македония" като "Makedonija".