Все още има твърде малко силна мотивация за участие в изборите, така че очакваме около 54-55% избирателна активност, малко по-висока за местните избори. Ще имаме по-висока избирателна активност за президентските избори, отколкото през последните президентски избори през 2006 година. С изключение на 1991-1996 година, когато имаше висока мобилизация на президентките избори, принципно на парламентарните избори най-много се гласува, заяви Димитрова.

От своя страна Андрей Райчев, директор на "Галъп" каза, че техните данни са данните за намерението за гласуване – това са около 65%. "На общински избори хората гласуват най-малко. Най-много гласуват на президентски избори, защото изборът е мажоритарен", уточни Райчев.

Много хора не знаят, че не могат да гласуват на общинските избори. Най-вероятно президентските избори ще изтеглят местните. За местните избори този път са изключително нахъсани отборите. Партиите, движенията и коалициите ще направят изключителни усилия да заведат хората да гласуват. За това дали ще има протестен вот, Райчев каза, че особеното сега е, че Борисов запазва 25-30% от хората, но около 80% смятат, че трябва да си ходи. "Образува се ситуация на странна политизация на тази нация, това може да изиграе голяма роля. Например, при царя нямаме омраза, но тук вече имаме омраза", категоричен бе Райчев.

Кольо Колев, директор на "Медиана" коментира, че съчетанието на изборите 2 в 1 съвсем естествено ще увеличи избирателната активност. "Отивайки да гласуваш за едните, естествено, че ще пуснеш бюлетина и за другия тип избор. Зависи дали ще се надига протестният вот или ще заспи. Райчев е прав за местните избори – всички са нахъсани, всички играят за фондовете, за парите, много важна битка, особено в условията на криза", категоричен бе Колев. Той каза, че 75% от избирателите не гласуват да дойде някой да ги управлява, 75% от избирателите гласуват, за да накажат предишните и казват, че въобще не ги интересува кой ще ги управлява.

"Яростта, патосът винаги работят по-силно. Избирателите на здравия разум са малцинство", подчерта Колев. Той каза още, че не регистрира омраза в значителни размери към Борисов, а най-успешни са били позитивните предизборни кампании.