Журналист от американската тв мрежа е питал различни специалисти защо сред изпъкналите в скандала имена не се е чуло за никой, който да живее в Съединените щати.

Много възможни причини

Това не означава непременно, че американците са по-открити, или зачитат повече закона от другите хора по света, казват експерти. Но има много възможни причини никой засега да не е споменат в „досиетата“, изтекли от нашумялата панамска фирма.

Първо, става дума за над 11 милиона документа и ще е необходимо още време, за пълното им проучване. „Може би има разкрития за конкретни американци и техни укрити средства, за които ние не сме чули“, каза Мат Гарднър, шеф на изследователския Институт по данъчна и икономическа политика.

Същевременно е възможно американците които вършат този вид неща просто да са работили с друга юридическа фирма, а не с „Мосак Фонсека”.

Има много други фирми, големи и малки, американски и чуждестранни, които помагат на богати клиенти да си създадат офшорни кухи корпорации.

„Това само по себе си не е незаконно - сочат експерти. - Стига клиентите да не се опитват да скрият криминални деяния или да се изплъзнат от внасяне на данъци.“

Рамон Фонсека, съосновател на „Мосак Фонсека“ каза, че неговата фирма не е нарушила законите, и че не е отговорна за това как са използвани основаните с нейна помощ компании.

„Тази фирма е една от хилядите в света, а в САЩ има стотици или хиляди като нея“, каза Ана Оуенс, експерт по данъчни и бюджетни въпроси.

„Ако една компания в САЩ може да направи за вас същото, което и тази фирма в Панама, тогава можете да се свършите работата тук, в САЩ. И това е съвършено законно, което е и проблемът“.

И тя цитира публикации от миналата година в „Портланд бизнес джърнъл“. Федералните власти не са успели да уличат в измама „работилница за корпорации“ в Калифорния, независимо че имало доказателство за финансови престъпления на фирми, свързани с нея.

През януари британската неправителствена организация „Глобъл уитнес“ (Глобален свидетел) намерила няколко юристи, готови да помогнат на клиент (всъщност репортер под прикритие) да основе кухи фирми, с които... да прехвърли тайно пари от Африка.

САЩ са данъчен рай

Два щата Делауер или Невада заедно с Американските Вирджински острови са известни по-специално с хлабави регулации и ниски данъци, продължава авторът на Ен Би Си. Така те са привлекателни за хора, които искат да скрият дейности и авоари зад корпоративна фасада.

Миналата есен британската „Мрежа за данъчна справедливост“ публикува индекс за популярните данъчни райове. Той класира Съединените щати на трето място, след Швейцария и Хонконг и значително по-високо от Панама, която е 13-а.

Това, което може да възпира по-голям брой свръхбгогати американци да си търсят данъчен рай, е че те имат по-малко да губят, каза Лий Шепърд, експерт по международни финанси в изследователската организация „Данъчни анализатори“.

„За американците данъците не са чак толкова високи в сравнение с други развити страни“, каза Шепърд.

Но това не пречи някои да опитват.

Юристът Лари Ленгдън, бивш данъчен служител, каза, че много от американските едри компании, включително „Епъл“ и „Гугъл“, легално съкращават данъчното си бреме, като формират компании в страни с данъчни ставки, по-ниски от американските. И не само в типични „райски кътчета“ като Карибите, но и в страни, гладни за работни места, каквато е Ирландия.

Американската служба по приходите се опитва да хване американците, които нарушават закона, криейки авоари. Но това е станало трудно, след като бюджетни съкращения са накарали службата да ограничи вниманието си повече към големите корпорации, отколкото към заможните граждани, каза Ленгдън.

Алекс Алексиев: Търсили са „едри риби“

Въпросът за „липсващите американци“ беше зададен днес по БНР и на Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.

Вероятно от "Документите от Панама" не са излезли имена на американци, защото разследващите се занимават с "едрите риби", а не с по-малките хора. Положително в САЩ има милиони хора, които си държат парите в офшорни сметки, но те са вероятно сравнително дребни риби и затова не се чуват имената им. Това каза Алексиев за предаването "12+3" по "Хоризонт".

Заради хората, които наистина използват офшорния бизнес за криминални цели, положително би трябвало да се направи нещо, да се стегне този режим – продължи експертът и добави:

„Примерно приближените на Путин... А в момента се оказва и че видни политици от Европа са замесени. Това е един въпрос. Но по принцип идеята, че някак си офшорният бизнес ще изчезне, е абсолютно глупава, защото тя противоречи на икономическия смисъл.“

„Офшорният бизнес е реакция на неморални действия на правителствата, като например огромните данъци“, коментира Алексиев.

Нападение срещу Русия?

За неочаквана версия, дошла откъм „Уикилийкс“, съобщи агенция „Фокус“.

Организацията „Уикилийкс“ публикува мнение, според което (разкритията за) т.нар. „Панамски документи“ на компанията „Мосак Фонсека“ са били финансирани от Джордж Сорос и целта им е била нападение срещу Русия, предаде Regnum.

Атаката над Путин с помощта на „Панамските документи“ е насочена срещу Русия и бившия Съветски съюз и е финансирана от „USAid“ и Джордж Сорос“, пише в съобщение на „Уикилийкс“, публикувано на неговия профил в социалната мрежа „Туитър“.

В друго съобщение на „Уикилийкс“ се отбелязва, че „Американският център по изследване на корупцията и организираната престъпност може и да върши добра работа, но обективността му сериозно се подкопава от прякото финансиране на правителството на САЩ с помощта на „Панамските документи".

КРЪСТОСАН ОГЪН: Доколко е грешна Панама

АНКЕТА: Имате ли познати с офшорна фирма?