Младата жена, чието име не се съобщава по молба на семейството й, е третият гражданин на САЩ, за когото е известно, че е отвлечен от радикалната група, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тя е била заловена миналата година, докато е работела в Сирия за три хуманитарни организации. По данни на ИТАР-ТАСС "Ислямска държава" е поискала 6,6 милиона долара за освобождаването на американката.

Според канала Ей Би Си екстремистите искат и освобождаването на пакистанката Афия Сидики, осъдена на 86 години затвор за нападение срещу американски следователи в Афганистан. Сидики е заподозряна и във връзки с Ал Каида.

"Ислямска държава" неотдавна заплаши да убива американци за отмъщение за смазващите въздушни удари, нанесени й от САЩ в Ирак, където екстремистите напредваха към кюрдската столица Ербил и към Синджар.

Преди повече от седмица беше обезглавен американският журналист Джеймс Фоули, заловен през ноември 2012 г., а записът от екзекуцията беше публикуван в интернет. Вчера се появи информация, че той е бил убит още миналата година, но видеото е разпространено чак сега.

Вчера американският президент Барак Обама призна, че изкореняването на "Ислямска държава" няма да е лесно. От Пентагона вече заявиха, че групировката е много по-опасна от "Ал Кайда".

Обама дори разреши извършването на разузнавателни полети над Сирия, което е предвестник на евентуални въздушни удари. Белият дом обаче е все по-загрижен как да бъдат предприети действия срещу сунитските екстремисти, без това да помага на сирийския президент Башар Асад, пише в. "Ню Йорк таймс".

АНКЕТА: Трябва ли да има международен отговор на Ислямска държава?