Експертите предупреждават, че са възможни продължителни последици местните водни екосистеми.

Трайно се е увеличила солеността на водата в 371 езера в западната и североизточната част на САЩ и в Канада.

"Изследвахме данни за дълъг период и сравнихме концентрациите на хлориди в езера и сладководни резервоари в Северна Америка, за да разберем как и защо се променя солеността", поясни Хилъри Дуган от университета на Уисконсин-Медисън, която е съавтор на разработката.

Всяко изследвано езеро е с площ над 4 хектара, като данните за солеността на водата им са за най-малко 10-годишен период.

284 от езерата се намират в северната част на САЩ, в щатите Кънектикът, Мейн, Масачузетс, Мичиган, Минесота, Ню Хемпшир, Ню Йорк, Роуд Айлънд, Върмонт, Уисконсин, както и в канадската провинция Онтарио.

От 40-те години на XX век рязко скача сипването на сол по шосетата. Всяка зима се хвърлят около 23 милиона тона сол, за да се стопят ледът и снегът по пътищата в Северна Америка, отбелязват учените.

Обаче ако "посоляването" на езерата се запази, редица от тях през следващите 50 години ще надхвърлят максималната соленост, допустимата според Американската агенция за опазване на околната среда - 230 милиграма сол на литър.

Резултатите от изследването са публикувани в научното издание Proceedings of the National Academy of Sciences.