Това е решила Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти, която след гласуване е излязла с мотивирано предложение към министъра на туризма Николина Ангелкова, съобщи пресцентърът на Министерството на туризма.

От Министерството на туризма (МТ) уточняват, че на 13.10.2017 г. туроператорът е уведомил с писмо Министерство на туризма, че прекратява дейността си, като причина е била посочена "неплатежоспособност на дружеството и невъзможност да продължи да работи".

Незабавна проверка от Министерство на туризма е установила, че сайтът на Амазон Травел е неактивен.

От МТ добавят, че на 16.10.2017 г. експерти от министерството незабавно са извършвали проверка на два адреса, свързани с фирмата. На първия адрес са установили, че се помещава друга фирма, която няма общо с дейността на туроператора. А на втория офисът е бил запечатан.

В Министерство на туризма са постъпили шест сигнала и жалби на граждани, в които се твърди за проблеми и некоректност от страна на Амазон Травел, се казва още в съобщението. Клиенти на туроператора са заявили, че са се записали и са плащали за екскурзии и почивки, които не са се осъществили.

Според договорите на клиентите с туроператора, фирмата е длъжна да възстанови пълните суми на туристите при евентуално неосъществяване на пътуванията им.

Съгласно Закона за туризма сигналите и жалбите са изпратени незабавно по компетентност на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

От МТ допълват, че Амазон Травел е регистриран като туроператор и туристически агент от месец март 2016 г.

Според регистрацията задължителната застраховка на туроператора покрива отговорността за причинени вреди вследствие на неразплащане със своите контрагенти, включително при неплатежоспособност и несъстоятелност. Туроператорът има валидна застраховка и сертификат в Националния туристически регистър, валиден до 13.04.2018 г.

До окончателното решаване на казуса с Амазон Травел Министерството на туризма съветва гражданите да бъдат бдителни при избора си на оферти за почивки, предлагани от името на този туроператор.