Тази сутрин паметникът в Пловдив осъмна с изрисувани свастики, антисемитски лозунги и обиди към говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова.

Премахването на обидните графити отне часове, а техниката на общината не издържа на натоварването - наложи се поставянето на нов ремък на машината. За почистването се трудиха общо 30 работници и беше изхабен един тон кварцов пясък.

"Подобни прояви са абсолютно неприемливи и в разрез с традиционната за българското общество толерантност и търпимост, както и с поетите от страната ни ангажименти по линия на ЕС и на международните организации за борба с расизма, ксенофобията и престъпленията от омраза", категорични са от МВнР. 

От външното ведомство допълват, че се надяват компетентните органи да разкрият извършителите и да ги подведат под отговорност.

Преди дни именно Мария Захарова заяви, че Червената армия е помогнала за спасяването на българските евреи. Повод за това стана поредният път, в който паметникът на Съветската армия в София беше изрисуван, този път и с антиеврейски надписи.
Изявлението й пък провокира бившия директор на Националния исторически музей Божидар Димитров, който я нарече "пикла без цици".