Зоологът от Природонаучния музей в София е успял да стигне до най-високата точка на 8611 м вчера, когато се навършиха 60 години от първото изкачване на най-трудния за катерене 8-хилядник в света

Новината за изключителното постижение на българина е съобщил ръководителят на полската компания Polski Himalaizm Zimowy Януш Майер за българския журналист Петър Атанасов, който поддържа специализираното издание за скално катерене и алпинизъм climbingguidebg.com, съобщи bTV.

Двама алпинисти от полската експедиция - Марчин Качкан и Януш Голомб, също са стъпили на върха.

Очаква се официалното потвърждение от 41-годишния Петров по-късно днес, тъй като в момента той и двамата поляци слизат към базовия лагер, където има сателитен телефон.

Атаката на К2 е започнала още през нощта на 30 за 31 юли от четирима поляци, Петров и италианеца Симоне ла Тера. Още снощи стана известно, че всички поляци са се върнали в щурмовия лагер 4 на 7400 м, но нямаше никаква информация за Петров и Ла Тера.

Боян Петров е първият българин, който изкачва 3 осемхилядника в рамките на един сезон. През май той покорява третия по височина връх Канчендзьонга (8586 м), а на 23 юли заедно с Иван Томов стъпват на съседния на К2 - Броуд Пик (8047 м).

К2 е в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Китай. Първото изкачване на върха е осъществено на 31 юли 1954 г. от италианската алпийска свръзка Лино Лачедели и Ачиле Компаньони.

К2 е изключително смъртоносен с близо 30 процента трагични случаи. Във вечната класация най-смъртоносен е Анапурна с 38% фатален изход.