Добрата новина бе разпространена в Туитър. В кратко съобщение Altitude пише, че все още няма информация от испанския алпинист Феран Латоре, но "изглежда експедицията е стигнала върха и вече слиза надолу". В екипа е и французинът Елиас Милеру, предаде bTV.

Минути по-късно в Туитър акаунта на Латоре излезе съобщение, което гласи, че в 15.30 часа е осъществена срещата на върха. В съобщението се казва още: „Благодаря ви за подкрепата”.

Нанга Парбат, известен още с прозвището "Голата планина", става третото "завоевание" с височина над 8 хиляди метра за Боян Петров от началото на 2016 г.

По-рано през годината кракът на зоолога от Националния природонаучен музей стъпи на Анапурна (8091) и Макалу (8485) - и двата също в Хималаите, но в Непал.

За втори път в кариерата си Боян Петров изкачва три осемхилядника в една и съща календарна година. Първият бе през 2014 г. Тогава успешни се оказаха експедициите му до Канчендзьонга (8586), Броуд Пик (8047) и К2 (8611).

В списъка на столичанина, който смело катери върховете, без да се притеснява, че от години е на инсулин, осемхилядниците вече станаха осем на брой. През 2015 г. той развя трибагреника на Манаслу (8485), а първият му гросмайсторски връх над 8 хиляди метра дойде през 2009 г. - Гашербрум I (8080) в планината Каракорум, Пакистан.

Голямата мечта на Боян Петров е да стане първият българин, стъпил на всички 14 осемхилядника, а това лято на прицел му остана още един - Гашербрум-2 (8035).