Той е първият българин, изкачил два върха за рекордно краткото време от 5 дни и 11 часа - първо Лхотце, а след това и Еверест.

Скатов изкачи два пъти Еверест (2014 г. от север и сега от юг), Манаслу (2015 г.), Анапурна и Макалу (2016) и Лхотце (2017).

Жив и здрав съм и на сигурно място вече – заяви Скатов по сателитния си телефон. – Не можах да звънна по-рано, защото телефонът ми замръзна на върха. Изкачвахме се при минус 35 градуса и много силен вятър.

Радвам се, че успях да изкача и Лхотце, и Еверест и да стана единственият от участниците от всички експедиции - около 400 алпиниста и 400 шерпи, да го направя за 5 дни и 11 часа.

Направил съм страхотни снимки и видеа. Снимал съм изгрева от Еверест. Много е красиво. Надявам се да мога да ги изпратя, ако техниката ми позволи.

Имаше много силни емоции този път. Един непалец шерп умря в ръцете ми на 8700 м височина. Опитвахме се около един час да го спасим, но не успяхме.

Аз вече съм се качвал по Северния ръб, но от тази страна е много по-трудно. Цели групи се отказваха и се връщаха обратно. Условията тази година бяха много по-трудни от миналата. Доста се уморих. Моето желание е да си дойда по най-бързия начин в България, сподели Скатов.

Тази година времето в Хималаите е доста по-неблагоприятно от 2016 г. Успеваемостта на изкачванията до момента за 2017-а е 20 %, а през 2016 е била 68 %. Броят на смъртните случаи тази година също е по-голям.