Зам.-кметът Пламен Петков уточни, че Вацов е наказан със забележка, а служителят - с последно предупреждение за уволнение, предаде БТА.

"Много мислехме дали да не го уволним дисциплинарно, но това е един от най-стриктните работници в зоопарка и затова му бе поверен секторът на хищниците. Съобразявайки се и с това, че е млад човек, решихме да му дадем още един шанс. Това е грешка, небрежност на човек, която може всеки да допусне", каза Петков.

По препоръка на комисия от МОСВ и РИОСВ - Плевен работникът е преместен в сектор "Птици".

Медии съобщиха, че сутринта на 3 август, когато той забравил вратата на клетката на Алонсо отворена, бил разсеян, защото му откраднали колелото.

Вече е в изпълнение и предписанието в правилата на зоопарка да се запише точка, според която при бягство на хищник, по преценка на ръководството и при невъзможност за справяне със ситуацията, да се потърси съдействие на други зоопаркове или специалисти, които имат опит със залавяне на диви животни.

Пламен Петков допълни, че се разглеждат офертите за закупуване на далекобойна пушка за упояване и до две седмици зоопаркът ще бъде снабден с нея.
По думите на заместник-кмета по време на създалата се ситуация на 3 август са били налице три пушки за упояване. Те са с обсег на действие 30-40 метра, а новата ще бъде с обсег от 100 метра и ще струва между 3 и 5 хиляди лева.

По друга препоръка оградата на зоопарка се почиства от храсти и дървета във вътрешната и външната страна.

На 26 август кметът на общината ще бъде изслушан от Общинския съвет за предприетите действия и разпоредената от него проверка по случая с убития ягуар.