Това става ясно от изследване на Джули Гаврилович от Глазгоуския Каледонски университет, съобщава "Дейли мейл", цитирани от БТА.

Според проучването, ако свидетелят консумира алкохол, след като пред него е станало престъпление, спомените от случката се запазват по-добре, отколкото на трезва глава.

Специалистите обясняват процеса с това, че концентратът блокира достъпа на нова информация до мозъка и вече получената се съхранява по-добре. Изследването на глазгоуските психолози опровергава наложилото се досега схващане, че алкохолът е лош съветник на паметта на свидетелите.

Екипът провел експерименти с 87 доброволци, на които били пускани видео филмчета, със заснети инсценирани обири. След като изгледали видеоматериалите, участниците били разделени на две групи. На едната бил сервиран алкохол, на другата - не. След това им била дадена фалшива информация за видяното - например че обирджията бил с червен, а не със син пуловер, както е било на видеото. Че бил с черна, а не с руса коса. Хората, консумирали алкохол, веднага уловили неточностите, за разлика от онези, които не били консумирали.