Дейселблум, министър на финансите на Холандия, заяви също, че няма да подаде оставка от поста в ЕС, допълват Ройтерс и Франс прес.

"Ако някой се е обидил от коментара, съжалявам. Беше директен и може да се обясни със строгата холандска, калвинистка култура, с холандската прямота", обясни шефът на Еврогрупата.

По думите му тази холандска откровеност не винаги се цени и разбира другаде в Европа и това е още един урок, върху който ще се замисли.

В съобщението си Дейселблум, оглавил през 2013 г. институцията, обединяваща финансовите министри на страните от еврозоната, допълва, че няма намерение да се оттегля от поста.

В интервю за германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" той припомни, че за страните от еврозоната важат, задължения за привеждане на държавните финанси в ред.

"Не може да похарчиш всичките си пари за алкохол и жени и след това да искаш помощ", отбеляза той.

Думите му предизвикаха възмущение сред страните от Южна Европа. Неговата оставка поискаха португалския министър-председател Антониу Коща и бившия италиански премиер Матео Ренци.

Първият определи думите на Дейселблум като расистки, ксенофобски и сексистки, а вторият подчерта, че не трябва да се подкопава доверието в европейските институции.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също осъди коментарите на Дейселблум, предаде Франс прес.

"Произнасянето на расистки и сексистки фрази е грешка. Това е неприемливо, особено, когато човек има важна роля. Аз не бих казал подобна фраза".

По-рано вчера говорител на Дейселблум обясни, че шефът на Еврогрупата не е критикувал конкретна страна или регион, а посланието му е било насочено към еврозоната като цяло.