Това показват данните от първото проучване на „Алфа рисърч” след встъпването в длъжност на третото правителство на Бойко Борисов. То е проведено съвместно с Нова телевизия между 1024 души от 12 до 22 юни.

Резултатите показват, че управляващите печелят симпатиите на младите и средни поколения в градовете. С личен рейтинг от 32% пък премиерът Борисов се откроява като най-одобрявания партиен лидер.

Неуспехът на БСП да спечели предсрочните избори и проявилите се вътрешно-партийни напрежения стопират електоралния подем на социалистите, получен след президентския вот, и за разлика от края на миналата година не разширяват влиянието си сред обществото, коментират социолозите.

Председателят им Корнелия Нинова – на 27% от българите.

"Обединени патриоти" привличат 6.3% от избирателите, но отношението към лидерите им е силно противоречиво. Най-одобряван е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов (28% одобрение), значително по-нисък е рейтингът на Валери Симеонов (13%) и Волен Сидеров (7%).

ДПС запазва устойчивите си позиции от 5.2% електорална подкрепа. Същото е и равнището на доверие в лидера му Мустафа Карадайъ (6%).

"Воля" е парламентарно представената партия, чиито позиции вече започват да се разколебават. Без да регистрират рязък спад, доверието и в партията (3.7%), и в лидера й Веселин Марешки (18%) плавно намаляват.

Подкрепата за по-малките десни формации – Реформаторски блок, „Да, България“, Нова Република – остава на равнището, което всяка от тях получи на последните избори. Склонни да гласуват за Реформаторския блок са 2.7% от пълнолетните жители на страната, за „Да, България“ – 1.5% и за Нова Република – 0.6%.

С ниска степен на доверие се ползва парламента. 39 на сто не одобряват работата му, а едва 15% я одобряват. Въпреки че не се радва на особен ръст в подкрепата си, парламентът е успял все пак да намали с 20 на сто изключително високите нива на критичност (57%), с които приключи дейността си, ставa ясно от изследването, показват още данните.

„Забелязва се една умора от политическото противопоставяне”, коментира Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

Президентската институция запазва високо обществено доверие – 57% харесват дейността на Румен Радев, едва 12% не одобряват президента.

От изследването става ясно още, че 50% одобряват влизането на България в Шенген. Същевременно, твърде малко хора са убедени в това до каква степен покриваме критериите за членство в Шенген – 24% смятат, че се справяме с охраната на границата като външна на ЕС, 3% - с утвърждаване върховенството на закона и правовата държава, 2% - с борбата с корупцията.
32% от анкетираните искат влизане в Еврозоната, а против 43 на сто.

"Няколко позитивни примера на политически лидери от Холандия и Франция, зададоха ясни стъпки и обърнаха отношението, като сега има едно успокояване", посочи още Димитрова.

Тя посочи, че има един интересен парадокс - българите искат страната да е по-пълноценен член на ЕС, но се страхуват от цената.