Това каза дъщерята на Ернесто Че Гевара - Алейда Гевара Марч пред журналисти в българския парламент.

Тя посети Народното събрание за среща с Групата за приятелство с Куба, придружена от посланика на Куба у нас Педро Пабло Сан Хорхе, предаде БТА.

56-годишната Алейда Гевара Марч е за трети път в България по покана от Асоциацията за приятелство България - Куба за да участва в Третата международна среща за солидарност с Куба на страните от Централна и Източна Европа, която се открива утре в София.

Според дъщерята на Че Гевара между България и Куба има сходни неща, но хората се учат и от разликите.

Алейда Гевара Марч отбеляза, че една от най-големите почести, които баща й е получавал, е именно от България. Българска бригада във фабрика е работила и за още един човек - Че Гевара, отчитала му се е заплата, която е внасяна за солидарност с Куба.

Тя разказа, че се радва на фланелките с образа на баща й, но още повече я радва, че младите хора знаят кой е и какъв е бил. Днес всичко, което е останало от него, принадлежи на ЮНЕСКО, и той вече е признат като специално наследство на цялото човечество, отбеляза тя.

Дъщерята на Че Гевара заяви, че до последните си мигове ще вярва в идеята на баща си за комунизъм. Капитализмът е завоювал отново някакво пространство, но той все още не може да разреши проблемите на най-голямата част от човечеството, следователно трябва да продължим да търсим разрешения и социализмът, ако е добре устроен и практикуван, може да бъде едно от разрешенията, коментира тя.

Алейда Гевара каза, че се чувства специална жена, защото е дъщеря на двама души, които много са се обичали. Алейда е от втория брак на Че Гевара с кубинка - партизанка и борец.

Аз съм получила тази борбена кръв по две линии, посочи тя.

Носталгия по социализма у нас  >>>

АНКЕТА: Как оценявате периода на социализмa в БГ?