С разпореждане на съдията докладчик Атанас Атанасов то е изпратено на Специализираната прокуратура, която може да го внесе вече само в Специализарания наказателен съд, който е компетентен да разглежда този вид дела, пише "Правен свят".

Делото се води срещу организирана престъпна група за изнудване и рекет.

Атанасов пое делото чрез случайния избор от Румяна Ченалова, която временно беше отстранена от длъжност заради делото "Белведере".

След като се е запознал с обвинителния акт и близо 200-те тома, събрани в рамките на проведеното дотук съдебно производство, съдия Атанасов е преценил, че случаят е от компетентността на Специализирания наказателен съд и затова е пратил случая в специализираната прокуратура, съобщи БНР.

Делото влезе в СГС буквално дни преди да влязат в сила законовите промени, които изпратиха всички казуси, свързани с действия на организирана престъпна група, в новите спецструктури.

Сега, когато то трява да започне отначало, градският магистрат го изпраща в специализирания съд.

Ако там възникне спор за законосъобразността на решението му, казусът може да стигне и до ВКС.

Основен подсъдим по делото е бившият съветник в ДАНС Алексей Петров. Другите обвинаяеми са Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов.