На днешното заседание, на което се гледа поредното му искане да бъде освободен от затвора, той се яви с рана на носа и превързани пръсти на дясната ръка, съобщи БТА.

Адвокатката му Ина Лулчева каза пред журналисти, че Петров е припаднал, има сърдечни проблеми и трябва да му се направи операция в неврологична клиника. Според медицински документи, приложени в делото, той има атрофия на бедрената и подбедрената мускулатура на единия му крак, а така също и заради счупване на метални импланти при костта. Преди години той бе ранен по време на престрелка срещу него до басейна "Спартак" в София.
Защитничката обаче призна, че твърденията на близки на Петров, че бил бит в ареста, не са верни. Според нея той е припаднал.

Директорът на затворите генерал Петър Василев потвърди, че това се е сучило на 12 септември, съобщи БГНЕС.
"Писменото обяснение на Петров е на бюрото ми. В него пише: “Като станах от леглото, както обикновено между 6 и 6,30 ч, тръгнах към тоалетната. След стигането ми в тоалетната, ми прилоша. Изгубих съзнание. Своевременно ми беше оказана помощ от дежурния полицай и дежурната лекарка. Установих, че при падането си съм получил нараняване. По-късно получих втори припадък. Заявявам, че не ми е оказвано насилие”.

Самият Алексей Петров също каза, че е получил нараняванията след припадъка, а не заради насилие. Той обаче заяви, че оттогава се правят опити да му бъде осигурен външен специалист, който да го прегледа и да му постави уред за следене на кръвното налягане, но досега това не се е случило.
Петров добави, че е уведомил главния прокурор и Висшия съдебен съвет за психологическия тормоз, на който е бил подложен в ареста.

"Никога не съм предполагал, че в България може да се осъществява репресия чрез съдебната система", това каза самият Алексей Петров в съда, който за пореден път изтъкна, че е жертва на политическа саморазправа.
Той заяви, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се изявява като началник на прокуратурата.

В съда дойде и братът на сочения за лидер на "Октопода" - собственикът на мандра Огнян Петров. Той коментира, че трябва да бъде поискано да бъде облекчен режимът, при който се осъществяват свижданията в ареста. 

Адвокат Ина Лулчева пък добави, че прокуратурата е образувала проверка във връзка със сигнал за опасност от разправа с Алексей Петров. Сигналът е подаден от друг арестант.
Преди дни пък една от участничките в инициативния комитет в защита на Петров, заяви, че са й съобщили за готвено убийство на Петров в ареста.

Преди дни министър Цветанов отрече да има такива данни и заяви, че арестът е сигурно място.

Съдът се оттегли на съвещание, за да прецени дали да промени мярката за неотклонение на бившата барета.
Прокуратурата възразява, с мотива, че той е обвинен в тежки престъпления и ако излезе на свобода съществувала опасност да въздейства на свидетели. Част от разпитаните вече имат статут на "защитени свидетели", стана ясно в съдебната зала.

На 8 септември тази година състав на Софийски градски съд не уважи искането на адвокатите на Алексей Петров мярката му за неотклонение да бъде променена в по-лека, както и да му бъде назначена съдебно-медицинска експертиза.

Преди дни обвинението срещу него беше разделено на две, като се очаква едното съвсем скоро да приключи и да влезе в съда.

Вижте видео от началото на съдебното заседание