За оттеглянето й настоя защитата на Алексей Петров, като се мотивира с твърденията на депутата от ДПС Делян Пеевски, че Цветанов е настоявал пред главния прокурор Ченалова непременно да остане съдийка по това дело.
"Останах с усещане, че Цветанов е в някаква договорка с тази съдийка", заяви Пеевски.

Адвокатите на Петров представиха две папки с материали от медиите, в които са включени и изявленията на депутата.

Като мотив те изтъкнаха и разследването срещу Ченалова в Македония. То е за нейни действия преди 10 години, когато е била адвокат, по дело за източване на близо 8 млн. евро от бившия държавен тютюнев монопол "Македония табак". 

Именно заради дисциплинарното производство срещу нея за нарушаване на етичния кодекс по този случай, днес тя беше привикана да даде обяснения пред Висшия съдебен съвет. Това стана причина делото "Октопод" да бъде отложено с два часа.

По този повод Пеевски също каза, че бившият вътрешен министър е настоявал Сотир Цацаров да прикрие разследването срещу Ченалова
Главният прокурор отрече това и заяви, че ако тя бъде привлечена като обвиняема в Македония, веднага ще предложи да бъде отстранена от длъжност. 

Прокуратурата обаче се обяви против отвод. Когато обществото влезе в съдебната зала, правосъдието излиза оттам, коментира прокурор Светлозар Костов, цитиран от БНР.

Съдът се оттегли за двучасов размисъл, след което обяви, че няма да има отвод.
Ченалова се мотивира с думите, че няма доказателства за предубеденост на съдебния състав. Поведението му е гарантирало правата на всички страни по процеса, категорична бе тя.

По-рано съдийката отрече пред журналисти някога да се е срещала с Цветанов и да е имало договорка за изхода на делото.

Според нея не било морално да се коментират твърденията, че й е упражняван натиск да реши процеса в определена посока. Ченалова подчерта, че ако си направи отвод, делото трябва да започне отначало след 2 години работа.

Тя беше и съдия по делото "Соло" и оправда подсъдимия за двойното убийство Илиан Тодоров, който на втора инстанция получи доживотна присъда и избяга от страната.