Съдия Николай Николов смята, че прокуратурата е допуснала нарушение на процесуалните правила, което води до нарушаване на права на Логвиненко, съобщиха от пресцентъра на съда.

Градските магистрати са на мнение, че от изложените в обвинителния акт факти не става ясна самоличността на участвалите в опита за покушение. Липсват и фактически твърдения за използваното огнестрелно оръжие.

От Софийската градска прокуратура пък съобщиха, че на 18 октомври са внесли в Софийския апелативен съд протест срещу връщането на обвинителния акт.

Според държавното обвинение „е налице вътрешна противоречивост в мотивите на съда - твърди се, че не е изяснена самоличността на лицето (лицата), които прокуратурата приема, че са участвали в престъплението, нито конкретните действия на извършителя /извършителите, както и че липсват фактически твърдения за използваното конкретно огнестрелно оръжие, докато в следващия пункт се твърди, че самоличността на лицата е изяснена и същите са изброени поименно“.

Обвинителният акт изчерпателно съдържа в себе си всички изискуеми реквизити, обуславящи разкриването на обективната истина, съобразно предмета на делото. Предвид изложеното считаме, че в обвинителния акт не са допуснати съществени процесуални нарушения, които могат да доведат до нарушаване на правото на подсъдимия да разбере в какво е обвинен и да узнае обвинението в неговата цялост“, заявява в протеста Софийската градска прокуратура.

На 29 октомври м.г. бронираният "Мерцедес" на Петров беше обстрелван с два гранатомета от двама души в столичния квартал "Кръстова вада". Бившият съветник в ДАНС оцеля невредим, след като снарядите не се взривиха.

На 2 февруари т.г. прокуратурата обяви, че е задържан организаторът - 47-годишният украинец Логвиненко, който има бизнес у нас, а като извършители чрез Интерпол се издирват още трима негови сънародници.

Според прокуратурата Роман Логвиненко е организирал атентата чрез даване на наставления и разпореждания, както и чрез обещаване на материална облага (парична сума в размер на 200 000 евро на Артьом Темпински - извършител, Максим Чорний - извършител и Йевен Балков - помагач).

Освен това, украинецът умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез набавянето на два гранатомета РПГ-22, давал е съвети, разяснения и е организирал следенето на Алексей Петров.

Обвиняемият набавил и автомобили за извършване на престъплението – „Ситроен Саксо“ и „Опел Астра“.

По време на досъдебното производство Роман Логвиненко не даде обяснения.