Той коментира пред журналисти в Специализирания съд преди днешното заседание на делото "Октопод", по което е основен подсъдим, предаде БТА.

На 29 октомври миналата година бронираният "Мерцедес" на Алексей Петров беше обстрелван с два гранатомета от двама души в столичния квартал "Кръстова вада". Петров оцеля невредим, след като снарядите не се взривиха.

Миналата седмица прокуратурата обяви, че е задържан организаторът - украинецът Роман Логвиненко, който има бизнес у нас, а като извършители чрез Интерпол се издирват още трима негови сънародници.

Попитан дали смята, че Логвиненко е истинският поръчител на опита за покушение срещу него, Петров отговори:

"Това не е филм, а реалност, колкото и брутална, и невероятна да изглежда".

До този момент разследващите отказват да съобщят какъв според тях е мотивът за престъплението. Неофициално обаче излезе информация, че причината може да е работата на Петров в ДАНС преди години и екстрадицията тогава на Логвиненко.

Самият Петров каза, че, доколкото е разбрал, МВР има информация за мотивите на нападателите и се надява да доведат разследването до край, но изрази съмнение в тази версия.

"По отношение на мотивите на един човек, който е екстрадиран – няма по какъв начин той да свързва своята екстрадиция с конкретен служител, още по-малко с мен. Така че може да се окаже, ако това ще бъде версията накрая, че съм бил прав в началото, когато казах, че нещо някъде ми е приписано", коментира още той, цитиран от БГНЕС.

Според Петров прокуратурата точно е квалифицирала извършеното покушение като безкрайно професионално. Той добави, че извършителите са действали с безкраен перфекционизъм.

По думите на бизнесмена значимостта на разкриването на извършителите се състои в обществената опасност на извършеното, а не в това, че той е бил мишена на покушението.

Петров добави, че има още какво да се работи по разследването, както са обявили от прокуратурата. Той посочи, че единственото, с което е съдействал на разследващите, е да разкаже всичко за себе си и какво е вършил през последните 20 години.

Бившият съветник в ДАНС подчерта, че съзнателно се е дистанцирал от разследването, за да не влияе върху него.

По повод обявената от него парична награда от 100 000 долара за информация кой е извършителят на покушението, Петров каза, че е имал много обаждания, давани са възнаграждения за различна информация, но наградата, във вида си, в която е била обявена, не е била дадена.