Това каза пред журналисти ръководителят на компанията Алексей Милер, цитиран от ТАСС и БТА.
Русия не планира повече от две линии, заяви той.

По-рано днес на Петербургския международен газов форум Милер посочи, че реалната мощност на "Турски поток" може да достигне 32 милиарда кубични метра газ годишно.

"Турски поток - това са преки безтранзитни доставки от територията на Русия до територията на Турция. Може да се каже, че тези мощности ще бъдат установени в обем до 32 милиарда кубични метра", каза той.

Проектът "Турски поток" бе обявен от руското ръководство през декември 2014 година на мястото на "Южен поток". Оттогава започнаха преговори по подготовката на двустранни споразумения, припомня ТАСС.

На форума Милер отбеляза също, че техническата концепция на "Северен поток-2" ще бъде същата като при "Северен поток-1", нов проект няма да има.
Ръководителят на "Газпром" добави, че газовият гигант планира да подпише договор с Китай по "западния маршрут" през пролетта на 2016 година.

В Санкт Петербург Алексей Милер съобщи и, че добивът на газ в Европа през последните десет години е спаднал с 50 процента до 267 милиарда кубични метра.

Според прогнози на комисията по енергетика на руската Държавна дума към 2025-2030 година европейският добив ще намалее до 180 милиарда кубични метра.