Същата присъда получи и Иван Иванов от управителния съвет на "Кремиковци". Вчера Софийска градска прокуратура поиска над 15 г. затвор, конфискация на имущество и временно лишаване от право да заема държавни постове за Томов.

Магистратите признаха Томов и Иванов за виновни, че като длъжностни лица са присвоили недвижими вещи на комбината – хвостохранилище и общежитие на стойност над 7 млн. евро, като са прехвърлили собствеността на имотите, без да бъде платено за тях, предаде „Фокус”.

Общежитието и хвостохранилището са използвани от Томов, за да плати на Васил Божков по сделката за футболния ЦСКА, пише в. "Дневник".
Пълното обвинение срещу Томов и Иванов беше, че са присвоили вещи на "Кремиковци" за над 36 млн. евро, но съдът ги оправда за разликата от 29 млн. евро. Съдът не призна този пълен размер, защото прие оценката на присвоеното имущество по балансова стойност, а не по пазарни цени, както искаше прокуратурата.

Съдът лиши Томов и Иванов от право да заемат ръководни държавни длъжности, както и да упражняват професии свързани с материална отчетност.

Томов и бившият изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов бяха оправдани, че като длъжностни лица са присвоили чужди пари на стойност 3 490 000 лв. от ФК ЦСКА.
Томов и Иванов бяха оправдани и по обвинението за съставяне на документ с невярно съдържание.

Съдът оправда и директора на дружеството "Финметал" Божко Бонев, за когото  се смята, че ги е подпомагал да точат „Кремиковци".

След като чу присъдата си, Томов я определи като неморална и несправедлива юридически и се надява на следващите съдебни инстанции. Той видя натиск отвън да му бъде попречено да участва в политическия живот и да се кандидатира на предстоящите избори.
Няма нищо присвоено, а имуществото, за което става въпрос, е върнато на комбината, посочи Томов, цитиран от БТА.
За пореден път той заяви, че зад делото стоят бившият премиер Сергей Станишев и бившата барета Алексей Петров.

"След като прокуратурата се запознае с мотивите на съда за присъдата, тогава ще реши дали да протестира. Ние сме удовлетворени от осъдителната част на присъдата", каза пред журналисти прокурор Божидар Джамбазов, предаде „Фокус”.
Той е изненадан от оправдателната присъда за присвояване на пари от ЦСКА. С колегата Роман Василев сме убедени, че има престъпление, защото е една и  съща схема на практика – с присвоени средства се финансира сделка за покупка на акции на ЦСКА”, каза Джамбазов. Той смята, че въпросът е дали оправдателната част е на база интерпретация на фактите или поради липса на доказателства.

Присъдата на градския съд може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.