Зартов първоначално е бил задържан за 72 часа, а днес му бъде наложена постоянна мярка "задържане под стража".

Бизнесменът е разследват го за присвояване на голяма сума пари, предназначени за строеж на вилното селище "Инглиш вилидж" край бургаското село Димчево, съобщи пред БТА окръжният прокурор Емил Христов. Капиталът му бил поверен от руски инвеститори, но къщите не са достроени, а техните пари потънали. Руската компания-инвеститор е завела дело срещу Зартов за "изчезналите" пари и неизпълнената поръчка.
Става дума за 1 млн. евро, уточни пред Burgasinfo прокурорът. Ако бъде осъден, Зартов може да получи от 10 до 20 години затвор за присвояване в особено големи размери.

Бизнесменът вече има една присъда в Чехия за грабеж преди години. Това е и един от мотивите на прокуратурата да поиска за него постоянен арест.

Ивайло Зартов е бивш заместник-председател на партия "Движение за социален хуманизъм. По време на кампанията за местни избори в Бургас той се кандидатира за общинския съвет и демонстрира добро финансово благополучие чрез парични жестове към пенсионерски клубове и социалнослаби семейства. През 2007 година той дори получи наградата "Благодетел на Бургас".
На самите избори обаче, бизнесменът спечели 1000 гласа. Те не му стигнаха, за да стане общински съветник.

По време на парламентарните избори миналата година пък "Движение за социален хуманизъм" и партия "Българска социалдемокрация" (БСД) на Алексанъдр Томов се обединиха и призоваха малките партии, които нямат шанс да влязат в 41-то Народно събрание, да подкрепят ГЕРБ. По-късно Зартов стана заместник на Томов в БСД.

Името на Зартов изплува и в друг скандал - когато една от доведените му дъщери обвини почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев в сексуален тормоз.