"Южен поток" няма да се строи, ще бъде изпълнен друг проект, чието име ще бъде дадено в най-близко време. Има предложение от турската страна той да бъде наречен "Турски поток", допълни Медведев, който е вицепризидент на "Газпром", цитиран от ТАСС и БТА.

"Руското енергийно министерство
не очаква финансови претенции по междуправителствените споразумения, сключени за изграждането на "Южен поток", заяви министърът на енергетиката Александър Новак, цитиран от РИА Новости.

По междуправителствените споразумения, които бяха подписани през 2008 - 2009 година, се извършва юридически анализ, каза още Новак, допълвайки че в тях не са договорени финансови претенции.

На 1 декември президентът на Русия Владимир Путин при посещението си в Турция обяви, че при сегашните условия Русия не може да продължи изпълнението на проекта "Южен поток", включително заради неконструктивната позиция на Евросъюза.
В същото време за удовлетворяване на потребностите на Турция, Русия ще построи нова газопроводна система. По-късно президентът на Газпром Алексей Милер каза, че проектът "Южен проект" е спрян.

"Без съмнение това бе премислено решение, тъй като такива въпроси не могат да се решават спонтанно. Просто вземането на решение зависи и от позицията на другата страна, готова ли е тя да прокарва алтернативен маршрут. Тази тема бе обсъждана на преговорите в Турция", каза Новак в интервю, публикувано днес във в. "Комерсант".

Русия разбира, че страните, по чиято територия трябваше да мине газопроводът, са разчитали на инвестиционни проекти, на нови работни места и увеличаване на данъчните приходи. Само че да се напредва по проект, когато за него няма разрешение, е невъзможно, коментира руският министър.