В решението, публикувано на сайта на ЦИК, се посочва, че в резултат на проверка е установено, че кандидатът има постоянен адрес в гр. София, и настоящ адрес - САЩ (от 2006 г.), вписан в регистъра на неселението, воден от район „Лозенец", Столична община.

От писмо на ГРАО за извършена проверка, се установява, че кандидатът Александър Райков Алексиев не отговаря на изискванията на изборния кодекс, тъй като постоянният и настоящият му адрес не са на територията на Република България, поради което не може да се приеме, че през последните шест месеца е живял тук или в друга държава - членка на Европейския съюз, каквато е изричната разпоредба.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Истинската причина за заличаването на регистрацията ми за участие в европейските избори като независим кандидат е политическа. Моята кандидатура не е удобна за много хора, каза по БНТ Алекс Алексиев, цитиран от "Фокус".

Алексиев бе категоричен, че ще обжалва в законния срок решението на ЦИК и продължава планираната кампания, докато не излезе окончателното решение на съда.

„Напълно спазвам всички закони. Моето постоянно местожителство по лична карта е в България, в „Лозенец”, в къщата, която дядо ми е построил. Знам, че дори и чужденци, които са временно пребиваващи тук, имат право да избират и да бъдат избирани. Съдът ще реши, ако е необходимо, ще отида в Европейския съд, но няма да го оставя така”, категоричен бе Алексиев.