Пред Дарик съпредседателят на „Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО” Валери Симеонов уточни, че не е против личността на Орхан Исмаилов, а против поставянето на важни държавни постове на хора от протурска партия.

„Коментираме и не сме съгласни с назначаването на хора от партия, която е изцяло приближена, да не казвам подвластна, на Реджеп Ердоган. Това за нас е недопустимо", подчерта Симеонов.

Той изтъкна, че не може да определи дали позицията им срещу Исмаилов може да предизвика правителствена криза, но каза, че може да отговаря само за позицията на ПФ.

От коалицията не са безкритични и относно това дали Исмаилов има необходимия ценз да заеме длъжността „заместник-министър на отбраната”.

Според Валери Симеонов, Исмаилов е доцент, без да има изискуемия по закон тригодишен преподавателски опит.

„Те по етническа линия са го бутнали, движили са го нагоре и са му давали съответните титли и научни звания. Това е истината, няма какво да се заблуждаваме”, подчерта той.

На въпрос дали, ако Орхан Исмаилов сам се откаже от поста, това би решило проблема, Симеонов отговори положително.

По думите му, с действията си Исмаилов ще докаже, че не е службогонец и че приема интересите на България пред своите лични.

Лидерът на Патриотичния фронт допълни, че засега все още няма категорични отговори на тяхното искане от страна на министър-председателя и Реформаторския блок, но бе категоричен, че те са сериозни в намерението си да оттеглят подкрепата си за кабинета.

Патриотичният фронт е готов да споделя политическата отговорност, но изглежда, че няма с кого, изтъкна той.

Симеонов не пожела да коментира дали ако оттеглят подкрепата си за кабинета, всъщност няма да помогнат на ДПС да влязат във властта, откъдето всъщност се опитват да ги отстранят.

„Министър-председателят все още не е дал отговор. Реформаторският блок и те се ослушват и мислят, че ще отмине вятърът и нищо няма да се случи, ама няма да стане така. Това, което е най-неприятното и нежелателно в този момент, има много голям риск да се случи. Виновните няма да са от НФСБ и ВМРО"
, каза Симеонов.

На въпрос не се ли притесняват, че приоритети, които са заложени в тяхната програмата, няма да бъдат изпълнени, ако оттеглят доверието си от кабинета, Симеонов каза, че това би трябвало да не се случи.

По думите му, правителството вече е приело да работи по програма, в която са отразени позициите на останалите партньори.

„Ако евентуално започнат да се отклоняват и от програмната декларация, която е основен стратегически документ на правителството, то тогава те ще покажат, че са поели управлението, само за да се ползват от облагите на властта, а не да носят отговорността и да решават проблемите на България", каза Симеонов.

Той подчерта, че от ПФ искат само добруването на България, искат решаването на тежките проблеми, свързани с доходите, енергетиката, цената на тока, проблемите с независимостта на България, проблемите с борбата с престъпността, проблемите с несправедливата социална система.

"Това не са проблеми на НФСБ, а са проблеми на майка България", каза Симеонов.

Той допълни, че ако правителството се отклони от приетата програма, то ще се превърне в подобие на предходното управление и ще си отиде по същия начин.

В петък министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че не е готов да се разделя с предложения от него заместник-министър на отбраната Орхан Исмаилов.

За оттеглянето на Орхан Исмаилов настоява Патриотичният фронт, който подкрепя правителството. От ПФ очакват решението на премиера Бойко Борисов и увериха, че няма да се разцепят заради казуса със зам.-министъра на отбраната.

Самият Орхан Исмаилов заяви, че е готов да подаде оставка, ако от това зависи съдбата на правителството.

АНКЕТА: Да бъде ли оттеглен зам.-министър Орхан Исмаилов?