Това съобщи доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Александровска болница.

Тя посочи, че алергичните към никел трябва да избягват подобни накити, руж, фон дьо тен, консумация на броколи, зелен фасул и ядки, а при алергичните деца - да се наблюдават при допир с подобни играчки, детски гримове, лепило, боксови ръкавици и др.

При диагностициране на контактен дерматит се установява, че най-честият алерген е никелът. Той се съдържа и в медицински изделия, импланти, копчета на панталони, монети.

Всяко пето дете, родено в "индустриалния свят" е с атопичен дерматит, като се очаква до 2050 година. всяко второ дете да е засегнато от някаква форма на болестта, каза доц. Развигор Дърленски.

Той обясни, че при 80 на сто от децата, болестта изчезва с нарастването на възрастта, но се налага лечение с емолиенти, с имуностимуланти и др. Сред децата се наблюдава и увеличаване на алергичните кожни реакции към пелени за еднократна употреба, козметични продукти, мокри кърпи.

Дерматолозите съветват да не се предозират перилните и измиващите препарати, да се правят предварителни тестове за алергия, ако е възможно, към бои за коса, към лакове и втвърдители за нокти, а родителите да къпят кърмачетата с измиващ препарат само два пъти седмично.

Най-типичният български алерген е прополисът, каза още доц.Казанджиева.

Дерматолози в София, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Русе ще преглеждат безплатно за кожни алергични заболявания в рамките на Деветата национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която е в периода 20-22 ноември.

Тази година вниманието е насочено към атопичния дерматит, уртикарията и контактния дерматит. 

Желаещите да бъдат прегледани и консултирани трябва да се запишат предварително.

В кампанията ще участват дерматолози от Александровска болница, от болница "Токуда", от Университетска кожна клиника в Стара Загора, от Университетска кожна клиника в Плевен, от Диагностично-консутативен център към клиника "Пълмед" в Пловдив. Прегледите за професионални кожни алергии при фризьори и маникюристи ще се извършват в клиника "Евродерма" - София.