Това заявиха бунтовници и мониторингова организация, цитирани от Ройтерс и БТА.

Въздушните удари са се съсредоточили върху важните снабдителни линии на районите под контрола на бунтовниците - пътя, наричан "Кастело", и квартал "Малах" - докато в квартал "Сулейман Халаби", фронтовата линия северно от стария град на Алепо, се водят боеве.

Източник от сирийската армия заяви пред местните държавни медии, че нейните сили са напреднали, но това беше отречено от бунтовниците, които казват, че са отблъснали атаката.

"Обстрелват масирано стария град след поредния им неуспешен опит да напреднат. Загубиха няколко бойци, а ние сме непоклатими", каза Абу Хамам, бунтовник от групировката "Файлак аш Шам".

Сирийският център за наблюдение на човешките права, базирана във Великобритания организация, която наблюдава войната, съобщи за масиран обстрел от правителствените сили и боеве "с променлив успех" в квартал "Сулейман Халаби".

Най-голямата болница в бунтовническите квартали на сирийския град Алепо, бомбардирана в сряда, днес е била ударена от най-малко два варела с експлозиви, съобщи Сирийско-американската медицинско дружество (SAMS), цитирано от Франс прес.

Има информация и за използване на касетъчни бомби, посочи Адам Салул от базираното в САЩ дружество, което е неправителствена организация, управляваща болницата М10.

В сряда тази болница и още едно лечебно заведение бяха бомбардирани, при което загинаха най-малко двама пациенти, а двама души от здравния персонал бяха ранени, по данни на неправителствената организация Лекари без граници.

Сирийският център за наблюдение на човешките права също съобщи за въздушен удар срещу полева болница в бунтовническия квартал Сахур. Един човек е убит и болницата не може да функционира.

Според Световната здравна организация (СЗО) Сирия е най-опасната страна за медицинския персонал, като през 2015 година са извършени 135 нападения срещу здравни заведения.

През цялата нощ градът бе обстрелван с тежка артилерия в района, контролиран от бунтовниците, където правителствените сили напредват малко по малко.

Подкрепяни от въздушни удари на руските си съюзници, силите на режима на Башар Асад започнаха на 22 септември мащабна офанзива, за да си върнат контрола над втория по големина град в Сирия.

Преди няколко дни държавният секретар на САЩ Джон Кери заплаши руския си колега Сергей Лавров да прекъсне всякакво сътрудничество за Сирия, ако Москва не прекрати бомбардировките на сирийския град Алепо.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че Кери е отправил ултиматума в телефонен разговор.

Също за Сирия по телефона на 29 септември са разговаряли президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел. Двамата "са осъдили решително варварските въздушни удари на Русия и сирийския режим срещу Източно Алепо", заяви Белият дом.

"Те се съгласиха, че Русия и сирийският режим носят особена отговорност за прекратяването на боевете в Сирия и осигуряването на хуманитарен достъп за ООН до обсадените и труднодостъпни райони в Сирия", посочи американското президентство.

Русия: Агресия на САЩ в Сирия ще доведе до "тектонични промени"

Една "пряка агресия" на САЩ срещу сирийското правителство и въоръжени сили ще доведе до "ужасяващи, тектонични промени" в Близкия изток. Това предупреди днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Агенцията припомня, че Русия и САЩ подкрепят противоположни страни в конфликта в Сирия.

Уредено с американско-руско посредничество примирие в близкоизточната страна неотдавна се провали.

Франция: Обстрелите на сирийски болници и лекари в Алепо са военни престъпления


Обстрелите на сирийски болници и лекари в обсадения от правителствените сили град Алепо са военни престъпления, обяви френският министър на външните работи Жан-Марк Еро.

В специално изявление той обеща извършителите на атаките да понесат отговорност.

Франция мобилизира Съвета за сигурност на ООН, "за да бъде сложен край на тази трагедия", каза още  Еро.