Дьо Маржери загина на московското летище "Внуково" при излитането на частния си самолет "Фалкон 50" заедно с тримата членове на екипажа.

"Виновни били пилотът, екипажът... Виновни били диспечерът, мъглата... Не трябвало да се дава разрешение за излитане и прочие. Но истинският виновник е покойният! Защо ти трябва да летиш толкова късно през нощта?", пита риторично традиционно ексцентричният Жириновски, лидер на Либерално-демократическата партия на Русия, цитиран от РИА Новости и БГНЕС.

Полетът е започнал в понеделник в 23:57 часа московско време.
 
"Основна причина за катастрофата - това е човешката алчност. Защото пилотът е излетял в тези лоши условия за пари. Това е луд човек, пилотът. Къде си тръгнал да летиш в такава мъгла? Имаш 300 метра видимост... след 5 секунди нищо не виждаш", заключава руският националист.

При излитането си самолетът се е сблъскал с внезапно появил се на пистата снегорин. Шофьорът на снегорина разказа, че не забелязал как е излязъл на пистата пред самолета с президента на „Тотал”.

„Когато изгубих ориентир, сам не видях кога съм излязъл на пистата, тоест смятаме, че съм излязъл. Самолетът се готвеше да излети, а аз практически не видях и не чух, защото техниката (снегоринът - бел.ред.) работеше. Нямаше светлини. Ударихме се”, казва шофьорът на снегорина Владимир Мартиненко на разпит в следствието.

Арестите продължават

Още четирима служители на летище "Внуково" бяха задържани във връзка с разследването на катастрофата, съобщи руският Следствен комитет, цитиран от АФП и БГНЕС.

Ръководителят на чистачите на писти, отговорникът за контрола на полетите, организаторът-стажант на въздушното летене, който контролирал излитането на самолета на "Тотал", и неговият ръководител, който го наблюдавал, бяха задържани и поставени в предварителния арест в рамките на разследването, уточни институцията в комюнике.
 
"Както показва разследването, тези хора не са спазили нормите за безопасност на полетите и работата на земята, което е довело до трагедията. Те са задържани като заподозрени", допълни същият източник.