В аудиопослание, качено в ЮТюб, лидерът на сирийския Фронт ан Нусра, разклонение на Ал Кайда - Абу Мохамад ал Голани, заяви, че руските въздушни удари поразяват само бунтовнически групировки като "Джаиш ал фатех" (Армията на завоевателите) и други бригади на бунтовниците, чиито бойци активно воюват със сирийската армия. В същото време оставят практически незасегнати зоните, контролирани от техните съперници, джихадистите от "Ислямска държава", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Руснаците ясно разбират, че "Ислямската държава" не застрашава режима, тъй като териториите, които контролира, не граничат с основната опорна база на режима. Затова не е изненадващо, че започнаха бомбардировките на онези бригади, които са в директна конфронтация със силите на режима, каза Голани.

Нима руското правителство си мисли, че армията на режима и Башар ал Асад може да бъдат спасени с малко повече самолети и артилерия?, присмя се Голани, съобщават агенциите. Досега те (руснаците) не са спечелили нищо повече от режима с безразборните си удари, и ще претърпят поражение на прага на Дамаск, закани се той.

Лидерът на Фронт ан Нусра призова бунтовниците да засилят атаките срещу алауитското малцинство на президента Башар ал Асад, като възмездие, както се изрази той, за безразборното избиване на мюсюлмани сунити от руските нашественици.
В аудиопосланието си Мохамад ал Голани заяви, че военната интервенция на Русия цели да спаси от крах властта на Асад, но е обречена да се провали, също като предишната военна подкрепа от Иран и Хизбула.

"Няма друг избор освен да се ескалира битката и да се атакуват алауитските градове и села в Латакия и аз призовавам всички фракции ежедневно да удрят техните села със стотици ракети, както те постъпват със сунитските градове и села", заяви Голани.

Голани определи руската интервенция като нов християнски кръстоносен поход от изток, обречен на провал, който е последвал "поредица победи на муджахидините", застрашили властта на Асад.

"Войната в Шам (Сирия) ще накара руснаците да забравят ужасите на онова, с което се сблъскаха в Афганистан. Новото руско нашествие е последната стрела в арсенала на враговете на мюсюлманите и на враговете на Сирия", каза той.

САЩ доставиха 50 тона боеприпаси

САЩ са спуснали вчера с парашути боеприпаси за леко стрелково оръжие в Северна Сирия за сирийски бунтовници, които се борят срещу "Ислямска държава", съобщи говорителят на Централното командване на САЩ полковник Патрик Райдър, цитиран от Франс прес и БТА.

Мунициите са за сирийски арабски групи, чиито представители са били щателно проверени от САЩ, посочи Райдър.

Пратките са доставени от товарни самолети C-17 на ВВС на САЩ.

Представител на министерството на отбраната потвърди информация на Си Ен Ен, че са били пуснати общо 50 тона боеприпаси.

Тези пратки са знак за нова насока в политиката на администрацията на Обама за борба срещу ИД в Сирия след провала на тренировъчната й програма за умерените сирийски бунтовници, отбелязва АФП. Пентагонът вече ще се съсредоточи върху доставки на оръжия за внимателно проверени групи и върху въздушна подкрепа, за да могат те да водят съгласувани нападения срещу ИД.

В изявлението не се посочва кои бунтовнически групи са получили боеприпасите. Изтъква се обаче ефикасността на боевете, водени от силите на сирийските кюрди и на арабските групи за освобождаване на гранични райони с Турция в североизточната част на Сирия.
Неофициално се разбра, че боеприпасите са получили кюрдските Сили за защита на народа - част от военен съюз, включващ и сирийски арабски групировки. 

Промяната в американската политика бе обявена десетина дни след включването на Русия в сирийския конфликт с широкомащабни въздушни кампании, отбелязва Франс прес.

Валс посети секретна база

Френският премиер Манюел Валс пристигна в Саудитска Арабия на двудневно посещение, по време на което ще се срещне с крал Салман.
По-рано премиерът, придружен от министъра на отбраната Жан-Ив льо Дриан и други висши френски представители, посети секретната йорданска база "Принц Хасан", откъдето излитат френските самолети, бомбардиращи "Ислямска държава" в Ирак.