Информацията е на основания през 1958 г. Международен регистър за нападенията от акули (International Shark Attack File), поддържан от университета във Флорида. Тя е обобщена по данни, които са пратили учени от цял свят.

В проучените 98 инцидента атаките на морските хищници не са били предизвикани. А шест от тях са довели до смъртта на човек.

Скокът на непредизвикани нападения е нов рекорд, сочи Ройтерс. Той е отбелязан на фона на едновременно нарастване на населението на Земята и на популациите акули.

Един от шестимата убити миналата година е леководолаз, който плувал край Хавай. Други два смъртни случая са регистрирани около остров Реюнион в Индийския океан. Не са оцелели и три жертви на нападения край Австралия, Египет и френската тихоокеанска територия Нова Каледония.

Трагично завършилите срещи в океана са двойно повече, отколкото през 2014 г. Те обаче са около средногодишния брой през миналото десетилетие, е уточнил Джордж Бърджес, шеф на Международния регистър.

98-те нападения миналата година са с десет повече от предишния рекорд, отбелязан през 2000 г. Бърджес го обяснява с това, че и хората и акулите са все повече.

Друга тенденция, привлякла вниманието на изследователите, е че край бреговете на САЩ нападения от акулите се случват все по- на север. Причина е глобалното затопляне, което разширява акваториите на морските бозайници, следователно и „ловните полета” на хищниците.

„Докато тенденцията на затопляне продължава - е казал Бърджес, - ще виждаме повече ухапвания на север от Вирджиния (по Източното крайбрежие) и на север от Калифорния по Западното”.

Учените допускат, че необичайно топлата вода край бреговете на Северна и Южна Каролина е допринесла за 16-те нападения от акули там през миналата година. Сред тях са и две отделни ухапвания на деца, които изненадващо са съвпаднали в рамките на по-малко от час.

Нещо по-скоро обичайно - край Флорида през годината е имало 30 атаки, почти половината от 59-те регистрирани в САЩ. Останалите са били в Хавай (7 инцидента), край щатите Северна и Южна Каролина, Калифорния, Тексас, Мисисипи и Ню Йорк.

След САЩ най-много нападения на акули са регистрирани в Австралия – 18, и в Южна Африка – осем.