Сделката е била изповядана днес по обяд в кантората на нотариус Венцислав Василев в присъствието на синдика на "Химко" Росица Томова и двамата собственици на "Метахим импекс" Георги Пиримов и Иван Жиров. Търгът за продажбата на активите на завода е бил на 21 юни, а фирмата купувач е официално регистрирана на 27 май.

В битката за активите на Химко се впуснаха и гръцки бизнесмени. По време на първоначалните огледи на 14 юни тази година пазарджишкият бизнесмен Пиримов публично протегна ръка на опонентите си от южната ни съседка и поиска съвместно участие в търга. Оттам обаче той получи отказ, което провокира предприемача да продължи участието си самосиндикално, отбеляза информационният сайт за Северозападна България BulNews.

Интересен факт е, че през цялото време на огледи, преговори, внасяне на депозит и при днешния търг неотлъчно до пазарджишкия бизнесмен бе бившият собственик на „Химко” Валентин Димитров, добавя BulNews.

Георги Пиримов е известен като собственик на фалиралата "Частна земеделска инвестиционна банка" (ЧЗИБ) и присъства в списъка на кредитните милионери. Иван Жиров е собственик на предприятия за рециклиране на отпадъци.

Сумата за която са продадени активите на "Химко" е 11.7 млн. лв. В активите влизат голямо количество метално оборудване и 700 декара земя.

През януари чрез фирмата си "НСН Инвестмънт" депутатът Делян Пеевски договори цена от 11.7 млн. лв. за закупуване на всички земи, сгради, съоръжения и оборудване на фалиралото „Химко". До сделка не се стигна, тъй като Пеевски обяви, че оттегля бизнеса си от България.

Опитите за продажба на торовия завод започнаха преди две години при първоначална цена 28.6 милиона лева. Химическият комбинат беше обявен в несъстоятелност преди десет години заради дългове за над 100 милиона лева, основно към "Булгаргаз", НЕК и Националната агенция по приходите, припомня БНР.

Сред кредиторите са и бивши работници на завода. Повечето от тях смятат, че производството му не може да бъде възстановено, тъй като оборудването е старо и съоръженията не отговарят на съвременните екологични изисквания.