Проверяващите са установили, че в 10 пункта техническите специалисти са допуснали 46 превозни средства да преминат успешно прегледа, без да е платен данъкът към съответната община.

Санкцията за това нарушение е 1500 лева, като за съответните пунктове ще бъде задействана процедура по отнемане на разрешителните.

ИА „Автомобилна администрация“ ще продължи да извършва изненадващи проверки на пунктове за технически прегледи в цялата страна, заявиха от Министерство на транспорта.

Вчера алармираха от Нова телевизия за това как се минава преглед без платени данъци. 

В един от пунктовете за годишни прегледи в столичния квартал „Бенковски” се чака поне два часа на опашка. Причината – преглед там се минава бързо, лесно и без да се плати задължителния годишен данък на колата. Преглед по правилата в този пункт струва 35 лв., а без документ за платен данък – само 5 лева повече. Автомобилът пък не е проверен за основни технически изправности.

За да излъжат системата и да получат талон за преглед, без да е платен данък, от пунктовете избират една от 11-те общини, чиито бази данни не са свързани със системата на Агенция автомобилна администрация. Така се оказва, че стотици автомобили със софийска регистрация фиктивно се вписват в малката Община Борино, където такива коли не съществуват.

Директорът на ИА "Автомобилна администрация" Красимир Сребров призна, че има пропуск в информационната система, тъй като регистърът в общините и този в „Автомобилна администрация” не са синхронизирани. В момента се работи по актуализацията на системата. Миналия месец парламентът прие окончателни промени в Закона за МВР, с които регистрацията на автомобилите, които не издържат годишния технически преглед, ще бъде отнемана.