Айфеловата кула, Лувърът, театралният фестивал в Авиньон са били на прицела на терористи от Магреба, предаде БНР.

Главният източник на заплахата - 29-годишен алжирец, живеещ във Франция, е заловен и очаква съдебен процес.

Френското разузнаване е засякло кореспонденцията му по интернет с лидер на организацията "Ал Кайда в ислямския Магреб" - най-голямата терористична заплаха за Франция.

В писмата си джихадистът е развивал идеи за атентати срещу известни туристически обекти, атомни централи, събития, на които, по думите му, "се събират много християни", както и места, където се стича "обикновеното френско население" като заведения и пазари.

Младият алжирец се е радикализирал изцяло от джихадистки пропагандни материали в интернет, твърди пред вестника неговият адвокат.

Вчера френското правителство обсъди законопроект за нови мерки срещу тероризма. Той предвижда забрана за напускане на френската територия за лица, заподозрени в подготовка за терористична дейност в чужбина.

Франция и няколко държави засилиха мерките за сигурност по летищата си преди дни заради опасенията, че специалисти на „Ал Кайда” са произвели нов експлозив, който може да премине през съществуващите проверки.

Нова информация за първи път свързва главния специалист на „Ал Кайда” по направата на бомби - 32-годишният саудитец Ибрахим Хасан ал Асири, с две групи в Сирия и Ирак – „Фронт ан Нусра” и „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, която обяви създаването на ислямски халифат.

По спешност

Британското правителство обяви днес, че смята да възстанови по спешност закон за събирането на лични данни, след като Европейският съд отмени през април европейска разпоредба, налагаща на операторите да събират данни за комуникациите, предадоха световните агенции.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че неговото правителство е принудено да действа, и то бързо, за да защити националната сигурност на страната.

Отменената директива налагаше на операторите да пазят метаданните от разговорите най-малко дванадесет месеца, включително кой с кого е говорил и откъде, отбелязва Ройтерс.

Тя беше приета през 2006 г. след терористични нападения в Лондон и Мадрид.