Това заяви в интервю за ДИР.бг Халил Летифов, зам.-председател на ПГ на ДПС, народен представител от област Стара Загора, председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в НС.

- Коя е най-вероятната тема за вот на недоверие, която ДПС ще отстоява? Мислите ли, че тя може да мине при положение, че конфигурацията в парламента не го предполага?
 

- На първата среща, която осъществихме между контактните групи на БСП и ДПС обсъдихме времето в което да бъде внесен вотът на недоверие и сближихме позиции това да бъде след гласуването на държавния бюджет. Коментирахме доста теми и секторни политики, които да бъдат обект на този вот.

Оказа се, че ръководствата на двете партии са за несправянето на почти всички сектори, би било адекватно да се внесе вот за цялостна политика. Но чисто процедурно това би осигурило 6 месечен комфорт на управляващите.

По тази причина обсъдихме четири основни теми от които да изберем тема за този вот. Това са корупция, здравеопазване, демографска политика, отбрана и сигурност. По нататъшния анализ показва, че корупцията е част от всички тези секторни политики и провала в тях. На последваща среща ще бъде избрана вероятно една от тези теми.

А дали чисто математически вота ще мине е от второстепенно значение. По-важно е чрез дебата, който ще се получи в пленарна зала по вота да се даде гласност на всичките проблеми в избрания сектор и да напомним на управляващите, че те са слуги на народа. Решенията, които вземат трябва да носят мир, благоденствие и сигурност за всички български граждани.

Но вместо това ние виждаме овластени националисти, които официализираха езика на омразата и разделението като държавна политика.

- Стигна ли предел езикът на омразата и не се ли заиграват политиците с огъня? Не е ли заразен езика на обиди, като че ли политици не само от Обединените патриоти не се поколебават да използват обидни квалификации? 


- Както вече споменах езикът на омразата и разделението стана официална държавна политика, благодарение на националистите и техният коалиционен партньор, който ги подкрепя. Всеки ден ние ставаме свидетели на скандали на непремерени думи и действия.

Днес езикът на омразата взема връх, но и политиката на двойните стандарти трайно се настани в политическото ежедневие. Искат се оставки за език на омразата и ксенофобията, едни подават но други не, а трети за награда получават вицепремиерски пост. Голямата задача пред политическия елит е да загърби дребните партийни сметки, популизма и демагогията и да се върне в полето на нормалността и отговорното политическо поведение.

- Един вот на недоверие по време на Българското европредседателство удачен ли е?

- Ние не възприемаме мантрата, че по време на председателството е кощунство да се внася вот на недоверие, кощунство е ширещата се шуробаджанащина и корупция, които ощетяват българския и европейския данъкоплатец. Затова казваме, че европредседателството не може да е алиби за която и да е власт, след като са налице всички тези негативни явления - език на омразата, разделение, шуробаджанащина, корупция.

- Г-н Тадаръков намекна, че има наченки на диктатура, Ахмед Доган може да се върне в политиката? Излизал ли е г-н Доган реално от политиката?

Възможно ли е завръщане в нея не като почетен председател?

- Г-н Доган обяви своето решение да напусне оперативната политика, но той наблюдава всички политически и икономически процеси в страната по начина, който само той умее, по обща оценка, стратегически, визионерски от какъвто подход всъщност има нужда България. В този смисъл разбираме притеснението на останалите политически субекти от завръщането на г-н Доган в оперативната политика.

- Ако все пак успеете да "демонтирате" патриотите от властта ще подкрепите ли ГЕРБ в управлението? Каква е Вашата прогноза върви ли България към предсрочни избори? 

- Демонтирането на националистите от властта е крайно наложително, не защото това не се харесва на ДПС, а защото това е заплаха за националната сигурност и ще дам пример с Великобритания, където национал-популизмът на един британски политик сътвори Брекзит. А този политик вече го забравиха.

Политиката на ДПС е да се върне нормалността в нашата родина и в този смисъл ние не бихме подкрепили ГЕРБ, но бихме подкрепили политики в полза на хората, в полза на нормалността. Тази конструкция на властта не може да гарантира това и ние ще бъдем безкомпромисни както сме го заявили на първия ден от конструирането на тази власт.