Това заяви в първата си публична изява от месеци насам лидерът на ДПС Ахмед Доган, предадоха БНР и БТА.
На митинг в Джебел по повод мирните протести срещу тоталитарния режим през 1989 година Доган обясни, че прогнозата му за загуба на ГЕРБ е "предположение на базата на обективна оценка".

"Защото трябва да си луд след двегодишен провал на изпълнителната власт и провал на президентския вот, да управляваш кретайки, за да запазиш себе си”, изтъкна Доган пред привържениците си, цитиран от Дарик.

Лидерът на ДПС изтъкна, че "правителството като цяло няма превантивни действия, няма превантивен модел за излизане от кризата". "Да чакаш, че ще стане нещо, че Европа ще ни помогне в един момент, само заради това, че сме в ЕС, мисля, че е наивно", допълни той.
Според него правителството се проваля и рокадите в кабинета са част от това.

Без нас не може да се избере президент и ще имаме много високи изисквания към профила на бъдещия кандидат, заяви още Доган.
ДПС освен това ще се допита коя е най-подходящата номинация за държавен глава на този етап от развитието на страната.

Доган се доизказа по-късно на пресконференция
Моята прогноза за предсрочни парламентарни избори не е на база емоционален изблик и ако управляващите не спечелят президентския вот, то 6-7 месеца по-късно или през пролетта ще има такива, заяви на пресконференция край Джебел Доган, цитиран от БТА.

Ето защо през тази есен изборите ще решат съдбата на управляващите и те ще играят вабанк, смята той.
За него кандидатът (за президент) преди всичко трябва да има достатъчен международен авторитет или потенциал. Той трябва да се позиционира в полето на нормите на 27-те страни членки на ЕС, а сериозната българска политическа реалност и ДПС като партия все още е в проучвателен етап.

На въпрос дали дали ще се кандидатира за този пост Ахмед Доган отговори полушеговито, че той никога не се е възприемал насериозно, смята се за по-скромен човек и не се вижда като президент.

Попитан има ли вариант ДПС да даде по някакъв начин подкрепа за управляващата партия на президентските и местни избори тази есен Доган първо каза, че на този етап все още е рано да се говори. Допълни, че партията му все още е в проучвателен етап. "Твърде рано е, но на този етап ГЕРБ няма тези подходящи кандидати, които да покрият нашите очаквания", допълни той, цитиран от Дневник.

На повторен въпрос значи ли това, че може и да намерят достоен за подкрепа кандидат на ГЕРБ, Доган отговори: "Само ви проверявам колко отчетливо слушате. Вътрешно чувствам много големи съпротивителни сили за каква да е подкрепа. Не вярвам ГЕРБ да намерят такава подходяща кандидатура, освен да ме издигнат мен. Обаче, при положение че аз не съм съгласен, значи не виждам такъв ресурс."
Той изрази съжалението си, че и при другите по-големи партии е същото.

Оценката на лидера на ДПС за двата мандата на Георги Първанов е, че той е покрил голяма част от очакванията, но за него преди 10 години България е била съвсем друга и съвсем нови са потребностите сега.

Междувременно на митинга в Джебел се сблъскаха симпатизанти на Доган и на Касим Дал.

Последна актуализация в 16.55 ч.