Това става два дни, след като 14-дневният срок за доброволно събаряне на постройките, наложен от съда, не беше спазен. От строителния надзор обясниха, че фирмата собственик на сградата, в която лидерът на ДПС живее, е поискала отсрочка заради лошото време.
Дирекцията за строителен контрол обаче отказа. Така въпреки че в къщата-хотел вече има бригада, която разчиства навеса над барбекюто, ДНСК стартира процедурата за принудително бутане на барбекюто и останалите постройки.

Две бригади пристигнаха тази сутрин на мястото, предаде bTV. Те започнаха разчистването преди събарянето. Изнасят се врати, струпани са кирки, лопати, флекс, но сериозна строителна техника засега няма.
Междувременно регионалният министър Росен Плевнелиев коментира пред телевизията, че явно става дума за фирма, наета от собствениците, тъй като ДНСК не би могла да реагира толкова бързо.
"Това, което се очаква от всички граждани и от ДНСК, е да се спазват законите на страната", заяви той.

От ДНСК обясниха, че по принцип глобата за всяка една заповед за незаконен строеж е 5000 лева, но ако собственикът бутне строежа сам, санкциите се опрощават.

До края на деня барбекюто бе съборено наполовина при засилен медиен интерес. Все още не е ясно кога ще приключи цялата процедура по събарянето на незаконните постройки в сараите на Доган, но от ДНСК декларираха, че тя вероятно ще продължи около две седмици.  При всички случаи обаче това няма да стане само с чук и голи ръце. Незаконната ограда всъщност е масивна стоманено-бетонна конструкция и бутането й без специализирана техника на практика е невъзможно.

Барбекюто на Доган представлява навес от дървена конструкция с размери 6 на 3 метра, с барплот, камина и два санитарни възела. Според съда обектът е изграден, без да са спазени изискванията на Закона за устройство на територията. Същото е положението и с контролно-пропускателния пункт, а оградата е по-висока от разрешеното - близо 4 метра.

Междувременно бодигардове на НСО продължават да охраняват сградата, която официално се води хотел, но без свободен достъп, заради заплахи, получавани през годините срещу Ахмед Доган. Те проверяват всяка кола, която влиза.

*Новината е актуализирана в 19 часа