Много внимателно трябва да се разчетат знаците за провала на демократите и възхода на републиканците в САЩ. Свидетели сме на срив на либералното статукво, на провал на неолиберализма, либералните послания вече не вършат работа, подчерта почетният председател на ДПС.

По думите му надигащата се нова протестна вълна в света не е само следствие на популизма - процесите в развитието на човечеството са много по-дълбоки, а политическият елит се оказа неподготвен за даване на разумни решения.

В актуалното ни политическо време Русия се възражда като алтернатива за гарантиране на сигурността и мира в планетарен мащаб, смята Ахмед Доган. Това той пише до Павел Журавлев, ръководител на представителството на Россотрудничество в България и директор на Руския културно-информационен център в София.

Повод за този кореспонденция, цитирана от Епицентър, е номинирането на Ахмед Доган за награда във връзка със сътрудничеството между Руската федерация и България в областта на духовното сближаване на двата народа.

На 6 декември т.г. Доган е бил поканен от името на кметството на Москва и Благотворителния фонд за социални инициативи "Народное Единство " - Русия на тържество в Руския културно-информационен център в София, за да му бъде връчена наградата.

В отговор на проявеното уважение към личността му Доган разказва в писмото, че няколко пъти в живота му се е случвало да не приема или да отказва национални и международни награди. Но сегашното му номиниране приема с особена чест, защото в духовното си битие е бил "школуван в мисловното пространство на Западно-европейската философия", но е бил "закърмен с екзистенциалната темпоралност на Руската класическа литература".

И съм убеден, пише Доган, че който не разбира Широката Руска Душа, не схваща и смисъла на Голямата Руска Земя".