Горещините се отразяват на психиката на всеки трети българин. Те отключват агресия, предупреждава медицинската статистика.

След 18 години зад волана в най-горещите дни таксиметровият шофьор Алекси Радославов вече предпочита да не излиза с таксито си, предаде bTV.

„Някои стават много изнервени, някои стават отпаднали, не знаят как да карат, какво да правят”, коментира той.

Психиатрите потвърждават диагнозата, поставена от "психолога зад волана" - горещините са изпитание за психиката.

Кръвното налягане най-често реагира, когато се появят горещини - или пада, или се качва, съответно човек става тревожен, става напрегнат от това, което се случва с него. Понякога може да реагира с раздразнителност, с гняв. Прагът на поносимост става по-нисък, загубва се чувството, мярката за такт, влиза се в необосновани конфликти", обобщи д-р Росица Владимирова от Клиниката по психология на УМБАЛ "Александровска".

Високите температури се отразяват и на хормоналния баланс.

Горещините предизвикат и депресия. Най-уязвими са хората с психичен проблем или в житейска криза - безработица, загуба на близък, финансови затруднения.

„За съжаление, се увеличава потокът от хора, за които не знаем да им е имало нещо, но им се е случило нещо и в тези дни тяхната психика е декомпенсирала и се насочват към психиатрите”, казва д-р Владимирова.

Съветът на специалистите е, ако забележите странно поведение у близък - прекалена агресия или силна меланхолия, потърсете психиатър.