В област Смолян има най-малко регистрирани случаи на агресия в училище, а най-много случаи на насилие има в София.

"От тази година има тенденция за увеличаване на агресията в училище и в малките населени места", обясни зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, която заедно с министър Тодор Танев представи мерките на МОН за насилието в училище, предадоха БГНЕС и БТА.

В над 80% от училищата има подадени сигнали за агресия, независимо за какъв вид агресия или насилие са тези случаи.

"Имаме идея за електронен регистър, в който да бъдат регистрирани всички случаи на агресия (във всичките й форми) на територията на училищата", каза Кастрева.

За първи път в събраната информация за агресията в училище са включени и случаите на агресивно отношение към учители.

Най-голям е процентът на увеличение на вербалната агресия в училище, като през миналата учебна година са били регистрирани 286 случая на такъв вид агресия, то през тази година те са с 1317 повече.

"На трето място е психическият тормоз, като през миналата година е имало 131 случаи на регистриран психически тормоз в училище, а през тази година са с 366 случая повече или това е 280% увеличение спрямо миналата учебна година", посочи Кастрева.

През миналата учебна година е имало 606 случая на физическа агресия, а досега тези случаи са с 1056 повече или със 174 процента увеличение.

"Сега случаите на виртуален тормоз са 29, а през изминалата учебна година са били 20, но този тормоз е специфичен и най-често се случва в интернет", заяви Кастрева.

От МОН обявиха, че от началото на учебната 2014/2015 година са регистрирани 310 случая на агресия от ученици или родители над учители, както и 4117 случая на агресия между ученици.

Министър Танев обясни, че има изследване на Синдиката на българските учители към КНСБ, в което се твърди, че на някакъв вид посегателство, включително и на словесни нападки, в последната година са били обект 45 процента от учителите.

"Дали това е така, в момента не мога да кажа, струва ми се завишена тази цифра, но при всички случаи проблемът съществува", коментира той.

По думите му  училищата в страната са 2564 и в тях има 430 психолози и 755 педагогически съветници, но броят на тези специалисти трябва да се увеличава.

Кастрева обясни, че мерките срещу агресията в училищата трябва да бъдат координирани и с други институции.
Ще бъде преподписано споразумението между МОН и МВР, като в него ще бъдат предвидени мерки за превенция спрямо различните видове насилие и използването на наркотици.

Преди дни министърът коментира, че трябва да се помисли и за "инкриминирането на посегателствата срещу учителите - физически или словесни".

До месец Танев обеща да има конференция, посветена на въпроса за насилието в училищата, където да се обсъдят мерки.

Кастрева каза, че ще се усъвършенства формата, по която учителите регистрират формите на тормоз и агресия. Тя отказа да коментира евентуалните наказания за ученици, като подчерта, че най-важното е превенцията.

Танев: Вече нямам общо с РБ

Междувременно проф. Тодор Танев се разграничи от Реформаторския блок, от чиято квота бе избран.

По повод "приятелски огън" от блока към работата му - за липсата на реформи в образованието, Танев коментира, че след разпускането на Гражданския съвет, който той създаде към РБ, вече може да се счита за еднакво отдалечен от всички партии в управляващата коалиция.

Образованието няма да бъде разменна монета в политически щения, категоричен бе той.

"Единствената причина да се иска някакъв вид оттегляне, оставка, би било при неизпълнение, и то в сериозна степен неизпълнение, на някаква програма, на някакви очаквания, на нещо обещано. Такова искане би следвало да дойде първо от правителството - от Министерския съвет", добави Танев.