Това стана ясно след разговори между представители на МОН, Регионалното управление на образованието София-град, Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование и родителите на ученика от 19 СУ „Елин Пелин“ в София.

Майката на момчето е дала своето съгласие. Детето ще бъде преместено в училище, където има ресурсни учители, които ще окажат подкрепа на него и семейството му.

Заради проблем с третокласника родители отказаха да пуснат децата си в клас в началото на тази седмица, а училите излязоха с апел към институциите да помогнат в разрешаването на проблема.

Директорката на училището Детелина Арнаудова е подала оставка вчера, а тази сутрин и учителите заявиха, че също ще подадат оставки.

Те заплашиха с ефективен протест, ако до края на този учебен срок държавните институции не им помогнат да решат проблем с агресивния ученик.

По думите им държавата месеци наред не съдейства за решаването на проблема. В същото време майката отрича детето да има проблем и не взима мерки.

Проблемният ученик е приет в училището в началото на учебната година, след като бил изключен от 20-о училище. Момчето бързо предизвикало недоволството на всички и в новото училище. Разхождало се по време на час, закачало другите деца и се държало непристойно с учителката си. Проявявало и агресия както към децата, така и към преподавателите.
Педагози споделиха, че непрекъснато са удряни. Учител пък е бил душен, скубан и ритан.

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" излязоха със становище във връзка с хиперактивното и агресивно поведение на деветгодишния ученик.

В него се казва, че в синдиката ежеседмично пристигат сигнали от родители за агресивни ученици и за липса на механизъм в училище, който да защити ученици и учители от невъзпитано и брутално поведение на ученик, проявяващ физическо насилие над останалите участници в образователния процес.

"В новия училищен закон няма никакви механизми за защита от такава агресия, както и няма и никакви възможности за ефективна намеса на учители и директори, които да опазят своите възпитаници", заявяват от синдиката.

И припомнят, че учителят или директорът, без желанието или разрешението на родителите, не може да препоръчат или задължат хиперактивно дете или ученик да бъде прегледан от медицински специалисти, за да се намери най-добрия начин за съхраняване на живота на останалите ученици и учителите.

Затова от синдиката ще предложат промяна в новия училищен закон и в държавните образователни стандарти за приобщаващото образование.