Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за телевизия Си Ен Ен, част от което беше излъчено вчера, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Подобен инцидент е възможен и той ще ни застави да вземем мерки, които, безусловно, не се обсъждат, заяви Ердоган.

"Разбира се, това ще бъде агресия срещу нашето право на суверенитет и за държавата е естествено да защитава това право", посочи турският президент.

Преди два дни Русия обяви, че прехвърля зенитна ракетна система С-400 "Триумф" във военновъздушната база Хмеймим в Сирия, "за да осигури противовъздушна отбрана по всички направления".

Ердоган увери, че Турция не иска ескалация в региона.

"Ние не искаме да участваме в това. Но тези, които застават на страната на Сирия и способстват за нарастване на напрежението, според мен носят отговорност за това", подчерта турският държавен глава.

Опит за успокояване на напрежението

Турция ще работи с Русия и своите съюзници за успокояване на напрежението, след като руски самолет беше свален от турски изтребители близо до сирийската граница, пише турският премиер Ахмет Давутоглу в авторска статия, публикувана в британския в. "Таймс", предаде БТА.

Давутоглу също така посочва, че са започнали дискусии веднага след инцидента, който доведе отношенията между Анкара и Москва до най-лошото им ниво в съвременната история.

"В момента се водят необходимите дискусии", пише турският премиер. "Мерките за защита на нашата територия ще останат в сила, но Турция ще работи с Русия и нашите съюзници за успокояване на напрежението".

Същевременно Давутоглу казва, че Турция възнамерява да продължи работата с Русия за осъществяване на ефективна борба срещу международната терористична организация "Ислямска държава", предаде ТАСС.

"Ние не трябва да се отклоняваме от делата, които ни обединяват", пише турският премиер.

Според него "международната общност не е успяла да се съсредоточи върху прекратяването на разпространението на ИД в Сирия", но "е дошло времето за започване на решителна борба срещу ИД".

"Колективните действие на такива сили като САЩ, ЕС, Русия и Турция могат и ще променят настоящата ситуация", подчертава Давутоглу.