Броят на посегателствата над медици през 2016 г. е 28, а през 2015 - 47, допълни шефът на Българския лекарски съюз.

През последните две години и половина посегателствата над екипи от центровете за спешна медицинска помощ са над 100, каза Грозев по време на дискусия за агресията срещу медицински лица.

Той напомни, че след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров във всяка районна прокуратура ще има дежурен прокурор за директна връзка с лечебните заведения.

Проучване, извършено от съсловната организация сред 1409 медицински лица и 1373 пациенти, в периода юли - септември, показва, че всеки втори медик е бил обект на нападение, каза д-р Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС. От тях половината са били обект на насилие повече от веднъж. Агресията за 81 на сто от лекарите е била вербална.

Ще се прави черен списък на пациенти, които проявяват агресия, дори да им се отказва домашно посещение от Бърза помощ.

МЗ одобрява изготвянето на такъв черен списък, но е против отказа от домашни посещения, каза зам.-министър Лидия Нейчева.

Пациентските организации също са против отказа за медицинска помощ и апелират за по-активна прокуратура и ефективни присъди.

39 на сто от анкетираните пациенти казват, че са недоволни от доплащането в системата, а 31 на сто изразяват недоволство от липсата на направления.

Всеки втори пациент отговаря, че отчасти е доволен от здравните услуги в страната. Само 5 на сто от отговорилите изразяват удовлетворение от здравните услуги.

Павлова каза още, че 88 на сто от медиците смятат, че причината за агресията е ниско ниво на култура, употреба на упойващи вещества, несъвършенства в здравната система, липса на доверие.

7% от лекарите казват, че провокацията е била от страна на медика, докато два пъти повече от пациентите отговарят по този начин.

Патрон на кампанията за превенция на насилието над медиците е омбудсманът Мая Манолова. По време на представянето на инициативата присъстваха депутати, представители на съсловните организации, директори на болници, лекари от центрове за спешна медицинска помощ.