Все още има свободни места за екология и зооинженерство. Това заяви за Дир. бг ректорът на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева.

Расте броят на кандидатите в агрономическите специалности и растителна защита, може би защото те са в приоритетните направления, по които Аграрният университет е на първо място в страната по рейтинговата система на висшите училища. В Аграрно инженерство още на първо класиране местата бяха запълнени както в редовно, така и в задочно обучение. Може би това се дължи на факта, че работим много ползотворно с немски, руски и белоруски фирми за селскостопанска техника, които подпомагат обучението на нашите възпитаници чрез изнасяне на лекции, демонстрации на най-модерната аграрна техника и технологии пред студентите, поясни проф. Янчева.

Университетът има уникална собствена база. Разполагаме с над 200 хектара учебно-опитна и експериментална база, в която студентите могат да видят всичко, което се отглежда в България.

Макар че все още младите хора предпочитат специалностите икономика, туризъм, бизнес администрация, студентите, които идват да учат при нас, са силно мотивирани, голяма част от тях са деца на фермери или идват от професионалните гимназии.

Преди дни открихме модерна лаборатория за научни изследвания, която бе реновирана от димитровградска фирма, наш дългогодишен партньор. Лабораторията е част от Акредитирания лабораторен комплекс, където се правят анализи на всички видове растителни материали, почви, торове. Магистри и докторанти също имат достъп до тази лаборатория за извеждане на научни опити и анализи, похвали се проф. Янчева.

Надяваме се и в следващите години студентите, които обучаваме, да бъдат мотивирани за реализация в аграрния сектор. Нашите дипломи се ценят и в чужбина, бившите ни възпитаници работят по целия свят – имаме мениджъри в Европа, Азия, Африка и САЩ. Ежегодно университета завършват по около 20 студенти от Гърция, а в момента обучаваме монголски и украински студенти.

Младите хора, които завършват при нас, има къде да се реализират и в България. Нашият Кариерен център ежедневно публикува обяви за агрономи, голяма част от които за Североизточна България. Големите фирми, които работят с торове и препарати, както и със селскостопанска техника, ползват нашите кадри. Така че, който иска да работи, може да намери реализация.

Миналата година наш студент започна работа на висока позиция в BASF, преди да е получил дипломата си.