Отец Димитър от храм „Свето Възнесение” в Шумен отслужи водосвет за здраве и безаварийно пътуване.

След това министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова връчи документите за пускане на участъка на инж. Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ.

Вижте снимки >>

На церемонията Павлова отбеляза, че са донесли вода от Свещения кладенец (Аязмото) в Плиска, за да осветят новия участък на автомагистралата.

От своя страна премиерът Бойко Борисов благодари на всички, взели участие в изпълнението на строителството на участъка.

Премиерът даде официален старт на движението по пътния възел и подчерта, че без АМ „Хемус” Северна България е загубена.

Усилията в този мандат ще бъдат насочени към изграждането на автомагистралата - поне половината от АМ „Хемус” ще бъде построена, категоричен е Борисов.
Скоро предстои търг за следващите 60 километра от Ябланица до Ловеч.

Събрахме повече пари от контрабандистите, някой от тях реагират остро, но няма да ни откажат, защото това, което правим е много видимо”, заяви премиерът.
Той посочи, че вече е разговарял с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер спестените средства от изграждането на автомагистрала "Струма" да бъдат прехвърлени за "Хемус".

Сега новият участък струва 66 млн.лв., а с толкова щяхме да сме финансирали много по-голям участък. Цялата магистрала „Тракия" струва на българите 55 млн. евро, защото е с кофинансиране от ЕС. Тук правим участък на АМ „Хемус” със 100% изцяло държавни пари", коментира Борисов.

„В участъка са изградени общо 11 съоръжения, сред които е най-големият пътен възел в Североизточна България „Белокопитово“, който е с разгъната дължина от 10 км. Откриването на новия участък е празник за региона, тъй като значително се улеснява достъпът до големите градове, което ще даде отражение на заетостта и икономическото развитие", написа по-късно премиерът в профила си във Фейсбук.

Проектът е по програма „Ново строителство“ на АПИ и е изпълнен изцяло със средства от републиканския бюджет. На пътния възел ще се осъществява връзката с пътя Русе - Варна и пътя Коритна - Белокопитово. Общата дължина на новата отсечка от магистралата е 4,898 км.

Изпълнител на обекта е „АМ Черно море” АД. Стойността на договора е 65 769 410,48 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Пътинвестинженеринг” АД. Проектант е „Пътпроект“ ЕООД.