"Миграцията в и от Африка остава предизвикателство, което изисква дълготрайни, а не прибързани и необмислени решения. В този смисъл хвърляне на средства с надеждата, че проблемите ще се решат от само себе си, е сигурна формула за провал. Всяка финансова помощ трябва да бъде директно насочена към справяне с първопричините за бежанската криза, т.е. намаляване на бедността, качествено образование, стабилен икономически растеж и преодоляване на неравенствата, така както са записани в Целите за устойчиво развитие на ООН".

Това заяви българският евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев от председателката трибуна на кръгла маса, посветена на миграцията, в рамките на Конференцията на високо равнище за партньорство с Африка.

Събитието се организира дни преди срещата на лидерите на ЕС и държавите от Африканския съюз, а домакин беше председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Сред участниците в конференцията бяха комисарите Федерика Могерини, Гюнтер Йотингер, Кармену Вела и Невен Мимица, президентът на Централноафриканската република Фостен-Аршанж Туадера, представители на ООН и неправителствени организации, експерти и др.

"Сътрудничеството с трети страни и реформата на системата за убежище на ЕС остават ключови за овладяването на миграцията. Активната външна политика на ЕС за разрешаването на бежанската криза трябва да послужи като пример и за други държави. Нека не забравяме, че проблемът с миграцията е глобален и се нуждае от глобален отговор", заяви Станишев, който е зам.-председател на комисията по вътрешни работи в ЕП, отговорна за реформата на политиката на ЕС за миграцията.

По отношение на партньорството с държави от Африка, Станишев подчерта необходимостта от прекратяването на порочния модел за предоставяне на финансова помощ с неясна ефективност.

Президентът на ПЕС призова за истинско сътрудничество, основаващо се на общи действия, с цел засилване на ангажираността на правителствата на страните от Африка. Според Станишев обаче, дори такова партньорство, включително новите финансови инструменти на ЕС, насочени към Африка, не може да замени неотложната цялостна реформа на европейската политика за миграция.

В тази връзка Станишев припомни, че Българското председателство ще има ключова роля за постигане на консенсус по ревизията на Дъблинския регламент. Европейският парламент вече предложи да бъде създаден постоянен механизъм за разпределение на търсещите убежище в ЕС, който да премахне тежестта от страните по външните граници на ЕС като България, която е на първа линия по Балканския маршрут.

Държавите-членки все още нямат единна позиция, а политическата обстановка в редица страни продължава да спира ключови европейски страни.