31 имигранти от Афганистан бяха открити в товарен автомобил край Чирпан, съобщиха от областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Полицаите са спрели за проверка товарен автомобил "Фиат Дукато", управляван от 47-годишен мъж от Перник. В товарния отсек на автомобила са установени 31 лица от афганистански произход. Те са транспортирани и настанени в бежанския център в град Елхово.

В същото време сириец трафикант на бежанци е опитал да подкупи полицаи близо до София и е арестуван, предаде БНР. Мъжът предложил на униформените различни валути, за да го пуснат, след като микробусът му е бил спрян за проверка на АМ „Тракия“, а в непосредствена близост до превозното средство са открити около 25 емигранти без лични документи.

Сирийският гражданин предложил сума от около 300 долара, близо 200 евро и известно количество левове. По случая тече разследване. Не се изключва задържаният да е част от група за трафик на бежанци от южната граница до София

Междувременно турските власти заловиха 45 бежанци край границата при опит да преминат в България. Заедно с тях са заловени и четирима каналджии. Бежанците били укрити в две камионетки. Граничните власти спрели колите за проверка в района на ГКПП Малко Търново-Дерекьой.

30 души от заловените са били сирийски граждани, а останалите - иракски. Бежанците били отведени в полицията в Одрин. След приключване на процедурата по установяване на самоличността им, те са пратени в Центъра за връщане на бежанци в Одрин.

Четиримата организатори, които са турски граждани, са задържани по обвинение за участие в нелегален трафик на бежанци.

През 2013 г. България е предоставила убежище на 6935 чужденци, от които 6410 (91,3%) са сирийци, 430 (6,1%) са били без гражданство, а 95 (1,4%) са иракчани.

Очаква се ЕК да предложи квоти за разпределение на имигранти.